Fast track αρθροπλαστική ισχίου

Παντελής Μεσσαρόπουλος
Παντελής Μεσσαρόπουλος

Τι είναι η fast track αρθροπλαστική ισχίου

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου είναι η διαδικασία μέσω της οποίας αντικαθίσταται η άρθρωση που έχει υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη ή φθορά  λόγω ρευματοειδούς αρθρίτιδας ή οστεοαρθρίτιδας. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης ο φθαρμένος χόνδρος αφαιρείται και τοποθετούνται προσθετικά υλικά από κράμα τιτανίου τα οποία επιτυγχάνουν την μέγιστη δυνατή αντοχή τους στο πέρασμα του χρόνου. Κατόπιν της επέμβασης ο ασθενής περπατά με πατερίτσες περίπου για 2-3 εβδομάδες. Με την μέθοδο fast track όμως όλα αυτά σχεδόν ανατρέπονται καθώς με τα νέα αυτά πρωτόκολλα ο ασθενής έχει μεταξύ άλλων τη δυνατότητα για πολύ λιγότερες ημέρες νοσηλείας, λιγότερα φάρμακα, λιγότερο πόνο, μικρότερη απώλεια αίματος και βέβαια ταχύτερη ανάρρωση.

 

Τι κερδίζει ο ασθενής με τη μέθοδο fast track

- Advertisement -

Πιο αναλυτικά, η μέθοδος fast track για την αρθροπλαστική ισχίου είναι ένα πρωτόκολλο ταχύτερης επέμβασης και ανάρρωσης των ασθενών από το σχετικό χειρουργείο, σύμφωνα με το οποίο μετά την προσεκτική μελέτη της κάθε περίπτωσης και τον σχεδιασμό της τακτικής που θα ακολουθηθεί πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το χειρουργείο, ο ασθενής:

  • παραμένει ελάχιστα στο νοσοκομείο, 1-2 ημέρες ανάλογα με την περίπτωση,
  • ανακτά την ικανότητα να περπατάει μόνος του ακόμα και κάποιες ώρες μετά την επέμβαση,
  • πονάει πολύ λιγότερο σε σχέση με την παλαιότερη μέθοδο,
  • αποφεύγει τις μεγάλες ποσότητες απώλειας αίματος,
  • οι ημέρες παραμονής του στο νοσοκομείο μειώνονται σημαντικά και έτσι
  • μειώνεται και ο κίνδυνος λοιμώξεων αλλά και
  • το κόστος νοσηλείας του
  • η πιθανότητα επιπλοκών μειώνεται σημαντικά και
  • γενικότερα η όλη διαδικασία της αποκατάστασης είναι πολύ ταχύτερη.

Με την κατάλληλη προετοιμασία πριν το χειρουργείο, την εφαρμογή ρομποτικής χειρουργικής με μικρές τομές κατά τη διάρκειά του αλλά και την γρήγορη αποκατάσταση μετά το πέρας της διαδικασίας, η μέθοδος fast track προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα στον ασθενή.

 

Η διαδικασία του χειρουργείου

Το χειρουργείο έχει διάρκεια περίπου 30 λεπτών ενώ ο ασθενής έχει τη δυνατότητα να περπατήσει ακόμα και μετά από μία ώρα από το τέλος της επέμβασης καθώς η επέμβαση πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και όχι με ολική. Αυτό σημαίνει επίσης ότι ο ασθενής χρειάζεται λιγότερα φάρμακα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ολικής αναισθησίας. Ο πόνος που αισθάνεται είναι σαφώς λιγότερος συνεπώς μειώνεται και η ανάγκη λήψης παυσίπονων. Ο ασθενής μπορεί να πάρει εξιτήριο ακόμα και την ίδια ημέρα (ανάλογα με την περίπτωση)καθώς υπάρχει μικρότερη πιθανότητα επιπλοκών  και γενικότερα έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει άμεσα στις καθημερινές του δραστηριότητες.

 

Η ολική αρθροπλαστική ισχίου με το πρωτόκολλο fast track αποτελεί την λιγότερο επεμβατική μέθοδο αντιμετώπισης του συγκεκριμένου προβλήματος και προσφέρει σαφώς περισσότερα πλεονεκτήματα στον ασθενή σε σχέση με την παραδοσιακή μέθοδο. Ασθενείς που προτίμησαν την μέθοδο αυτή είχαν την δυνατότητα ταχύτερης αποκατάστασης χωρίς την ανάγκη για πολλές φυσικοθεραπείες ή πολυήμερης παραμονής τους στο νοσοκομείο. Ο κίνδυνος επιπλοκών μειώθηκε σημαντικά και επέστρεψαν σχετικά άμεσα στην καθημερινότητά τους.

Τι πρέπει να γνωρίζει ο ασθενής πριν την επέμβαση;

Πριν την επέμβαση ο ιατρός θα ζητήσει πλήρες ιατρικό ιστορικό του ασθενούς καθώς επίσης και κάποιες εξετάσεις, όπως εξετάσεις αίματος, καρδιογράφημα και ακτινογραφίες.

 

Τι υλικά χρησιμοποιούνται στην επέμβαση;

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης η μηριαία κεφαλή του ισχίου αφαιρείται και αντικαθίσταται από τεχνητή άρθρωση. Για την καλύτερη στήριξη των υλικών που θα προστεθούν μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε ειδικό ακρυλικό τσιμέντο οστών, είτε η τεχνική press fit που δεν περιλαμβάνει τσιμέντο, είτε ακόμα ένας ενδιάμεσος τρόπος ο οποίος συνδυάζει τους δύο πρώτους.

 

Τι να περιμένει ο ασθενής μετά το χειρουργείο;

Το χειρουργείο έχει διάρκεια περίπου 30 λεπτών ενώ ο ασθενής έχει τη δυνατότητα να περπατήσει ακόμα και μετά από μία ώρα από το τέλος της επέμβασης καθώς η επέμβαση πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και όχι με ολική. Ο ασθενής μπορεί να πάρει εξιτήριο ακόμα και την ίδια ημέρα (ανάλογα με την περίπτωση)καθώς υπάρχει μικρότερη πιθανότητα επιπλοκών. Συνήθως χρειάζονται κάποιες ασκήσεις φυσικοθεραπείας για την πλήρη ανάρρωση. Ανάλογα με την ηλικία και την φυσική τους κατάσταση, κάποιοι ασθενείς ενδέχεται να χρειαστούν πατερίτσες για 15 ημέρες ενώ μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους σε 2-3 μήνες, ανάλογα με την κάθε περίπτωση.

 

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές;

Αν και η πιθανότητα επιπλοκών είναι σημαντικά μειωμένη, εντούτοις αν το αποτέλεσμα της επέμβασης δεν είναι επιτυχημένο μπορεί να προκληθεί εξάρθρωση ή μετεγχειρητική λοίμωξη του ισχίου, δυσκαμψία στον μηρό, βλάβες σε διπλανά νεύρα,  διαφορά στο μήκος των δύο ποδιών, θρόμβωση ή και (σπάνια) πνευμονική εμβολή.

Ευχαριστούμε πολύ τον Ορθοπαιδικό Χειρουργό,  κο Αθανάσιο Τόπκα MD MSc

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *