Η θρυλική ομάδα των επίλεκτων ψυχολόγων του FBI επιστρέφει, και αυτήν την φορά τηλεοπτικά, καθώς όπως όλα δείχνουν ο δωδέκατος κύκλος της σειράς Criminal Minds  θα μεταδοθεί πρώτη φορά τηλεοπτικά μέσα από τη συχνότητα του Open. Η πρεμιέρα αναμένεται την Τετάρτη 27 Μαρτίου στις 23:00 με το κανάλι να αγωνιά για τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας.

Δεν υπάρχει τέλειο έγκλημα, αν γνωρίζεις καλά την ανθρώπινη φύση, έτσι για τα μέλη της BAU, τη επίλεκτης ομάδας ψυχολόγων του FBI , η ανθρώπινη φύση είναι η ειδικότητα τους. Έχουν ένα μοναδικό χάρισμα, την ικανότητα να “διαβάζουν” τις σκέψεις ακόμα και των πιο παρανοϊκών δολοφόνων, προβλέποντας τις επόμενες κινήσεις τους. Καθένας τους κατέχει ξεχωριστές γνώσεις έχοντας πάντα ως κοινό στόχο να σκιαγραφήσουν το ψυχολογικό προφίλ του  δράστη και να τον προλάβουν προτού ξαναχτυπήσει.

Ο 12ος κύκλος της σειράς φέρει την απόλυτη ανατροπή καθώς θα τους αλλάξει και θα τους στοιχειώσει, καθώς ο καθένας τους περνά και μία διαφορετική δοκιμασία. Όλα κρέμονται από μια κλωστή, φιλίες και σχέσεις χρόνων θα δοκιμαστούν. Ο Ρίντ διανύει μια ιδιαίτερα δύσκολη φάση της ζωής του, καθώς πέρα από τα ζητήματα με τη μητέρα του αντιμετωπίζει νέα προβλήματα. Η Τζέι – Τζέι σιγά σιγά αντιλαμβάνεται τις θυσίες που απαιτεί να κάνει στα προσωπικά της προκειμένου να είναι μέλος αυτής της ομάδας και κάπως έτσι αρχίζει να αμφισβητεί το αν της ταιριάζει ή όχι αυτή η δουλειά. Ο Ρόσι, για ακόμη μια φορά χρειάζεται να ηγηθεί της ομάδας ενώ στον Χότσνερ έχει ανατεθεί μια σημαντική αποστολή. Οι Λούις και Αλέβερεζ καταβάλουν προσπάθειες ώστε να προσαρμοστούν στην ομάδα και η Γκαρσία προσπαθεί ακόμα να ξεπεράσει το γεγονός πως ο Μόργκαν δεν βρίσκεται μαζί τους, αλλάζοντας έτσι την συμπεριφορά της σε αυτόν τον κύκλο.