Αληθινό ή ψεύτικο χριστουγεννιάτικο δέντρο και γιατί;

Κατερίνα Βελέντζα
Κατερίνα Βελέντζα

Κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα πριν ακόμη αρχίσει ο στολισμός, υπάρχει πάντοτε η ίδια απορία, να στολίσω αληθινό ή ψεύτικο χριστουγεννιάτικο δέντρο;

Και οι δύο τύποι χριστουγεννιάτικων δέντρων είναι εξαιρετικά χρήσιμοι για τη διακόσμηση, ωστόσο υπάρχουν θετικά και αρνητικά σημεία για την κάθε επιλογή που την κάνουν ξεχωριστή.

- Advertisement -

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ένα ψεύτικο χριστουγεννιάτικο δέντρο γίνεται από χημικές ουσίες όπως ο μόλυβδος και το PVC. Παρ’όλα αυτά όμως γίνεται λιγότερο επιβλαβές από ένα αληθινό, σε περίπτωση που παραμείνει σπίτι σας για τουλάχιστον είκοσι χρόνια. Αντίθετα, το «αληθινό με τη γλάστρα» δεν θα πρέπει να καταλήξει στον κάλαθο των αχρήστων, αλλά σε ένα μικρό κομμάτι γης όπου θα συνεχίσει να αναπτύσσεται. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι τα αληθινά δέντρα παραμένουν η πιο οικολογική επιλογή αν δεν μπορείτε να στολίζετε το ίδιο ψεύτικο δέντρο για τα επόμενα είκοσι χρόνια.  Επειδή όμως δεν είμαστε επιστήμονες, ας τα αφήσουμε αυτά στους ειδικούς και ας πάμε στο διακοσμητικό και χρηστικό μέρος του πράγματος!

Συμβουλές επιλογής

Τα αληθινά δέντρα είναι σίγουρα αισθητικά πιο όμορφα και έχουν ένα αειθαλές άρωμα που βοηθάει να προσθέσετε το αίσθημα των Χριστουγέννων στο σπίτι σας. Εφόσον επιλέξετε να στολίσετε ένα αληθινό χριστουγεννιάτικο δέντρο, να ξέρετε πως λόγο του όγκου του, η πρώτη δυσκολία που θα αντιμετωπίσετε είναι η μεταφορά του στο σπίτι σας.

Φροντίστε να το αγοράσετε σε γλάστρα ώστε να μπορείτε να το ποτίζετε, εάν πάλι δεν θέλετε, τότε φροντίστε να βάλετε την βάση του μέσα σε μια λεκάνη με νερό, για να μην αφυδατωθεί από την θερμοκρασία του σπιτιού . Όσο πιο αργά το αγοράσετε, τόσο περισσότερο θα διαρκέσει στην περίοδο των εορτών.  Όταν επιλέγετε θέση για το αληθινό χριστουγεννιάτικο δέντρο σας, επιλέξτε ένα σημείο που είναι δροσερό. Ελέγξτε ότι το δέντρο βρίσκεται μακριά από πηγές θερμότητας, όπως τζάκια, θερμαντικά σώματα, για να διατηρήσει την υγρασία του και να παραμείνει υγιές κατά τη διάρκεια των εορτών.

Ένας εύκολος τρόπος για να ελέγξουμε την υγρασία του δέντρου είναι οι «βελόνες» του. Όσο πιο ελαστικές είναι αυτές, τόσο πιο υψηλά είναι τα επίπεδα της υγρασίας του. Επίσης, όσο πιο άτονο είναι το χρώμα του, τόσο λιγότερη υγρασία έχει και ως αποτέλεσμα θα ρίξει τις βελόνες του πιο γρήγορα, κάτι που απαιτεί καθημερινό καθαρισμό του χώρου γύρω από το δέντρο.

Καθώς τα φυσικά δέντρα μπορεί να μην είναι πυκνόφυτα, με ομοιόμορφα κατανεμημένα κλαδιά, το στόλισμά τους μπορεί να μην είναι ομοιόμορφο. Γι’ αυτό δεν χρειάζεται να «φορτώσετε» με πολλά στολίδια ένα φυσικό δέντρο. Μερικά ιδιαίτερα στολίδια και πολλά λευκά φωτάκια είναι αρκετά για να δείχνει υπέροχο!

Τα ψεύτικα δέντρα συνήθως τα αγοράζετε μια φορά και διαρκούν για πολλά χρόνια. Οπότε δεν χρειάζεται να ξοδεύεται χρήματα κάθε χρόνο. Επιπλέον, είναι εύκολα στη μεταφορά τους (ειδικά αν είναι πτυσσόμενα).

Θα πρέπει να επενδύσετε σε ένα δέντρο καλής ποιότητας, με πλούσια κλαδιά που να μοιάζει σαν να είναι αληθινό.  Στα καταστήματα θα βρείτε διάφορα μεγέθη και χρώματα, οπότε μπορείτε να επιλέξετε ένα στο χρώμα που ταιριάζει καλύτερα με την διακόσμηση του καθιστικού σας. Προσέξτε τα κακής ποιότητας τεχνητά δέντρα, μπορεί να μαδάνε το ίδιο και περισσότερο από ένα φρέσκο και θα πρέπει να είστε διαρκώς με μια σκούπα. Επιπλέον, τα ψεύτικα δέντρα δεν έχουν οσμή, παρ’ όλα αυτά μπορείτε να αγοράσετε αρωματικά χώρου ώστε να κάνετε το σπίτι σας να μυρίσει Χριστούγεννα.

Πριν αρχίσετε να στολίζετε ένα ψεύτικο χριστουγεννιάτικο δέντρο, σιγουρευτείτε ότι ανοίξατε καλά όλα τα κλαδιά και τις βελόνες του, ώστε να εξασφαλίσετε έτσι,ότι τα κλαδιά του δέντρου γεμίζουν όλα τα κένα που μπόρει να έχει και να το κάνετε να δείχνει πιο γεμάτο.

Tip: Και στις δύο περιπτώσεις πριν το τοποθετήσετε, στρώστε ένα χαλί στη βάση του για να είναι πιο σταθερό, να μη γλιστράει, να προστατεύει το δάπεδο από γρατζουνιές και αν είναι φυσικό να πέφτουν τα φύλλα.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *