Οι υψηλές θερμοκρασίες δυστυχώς αρχίσαν νωρίς φέτος το καλοκαίρι. Εμείς, οι άνθρωποι, έχουμε τους τρόπους να προφυλασόμαστε από τη ζέστη. Δυστυχώς δεν ισχύει το ίδιο για τα ζωάκια. Τόσο τα δεσποζόμενα όσο και τα αδέσποτα που είναι και περισσότερο εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες υποφέρουν.
Ας δούμε λοιπόν τι μπορούμε να κάνουμε για πρόληψη και προφύλαξη των ζώων κατά τη διάρκεια του καύσωνα:
Τι δεν κάνουμε όταν έχουμε ένα ζώο συντροφιάς:
Ας αρχίσουμε από τα αυτονόητα:
- Advertisement -
- Δεν βγάζουμε ποτέ τον σκύλο μας βόλτα τις ώρες που η θερμοκρασία χτυπά κόκκινο. Η άσφαλτος καίει και εκτός από τον κίνδυνο θερμοπληξίας κινδυνεύουν και από εγκαύματα στα πατούσια τους. Ιδανικά θα πρέπει να τα βγάζουμε νωρίς το πρωί και μετά τη δύση του ηλίου και να έχουμε πάντα μαζί μας νερό.
- Δεν αφήνουμε ποτέ το ζώο μας σε κλειστά αυτοκίνητα & εγκαταστάσεις.
- Δεν αφήνουμε ποτέ ζώα εκτεθειμένα στον ήλιο (αυτό φυσικά αφορά και τα ιπποειδή και τα παραγωγικά ζώα και θεωρείται κακοποίηση).
- Αφήνετε πάντα γεμάτα μπωλ φρέσκου νερού σε διάφορα μέρη του σπιτιού
- Η αλυσόδεση των σκύλων, η μόνιμη παραμονή ζώων σε μπαλκόνια και ταράτσες, απαγορεύεται από τον νόμο και είναι εξαιρετικά επικίνδυνη εν μέσω καύσωνα και μπορεί να καταστεί ακόμα και θανάσιμη για το ζώο σας
- Επίσης δεν αφήνουμε καναρίνια ή άλλα πτηνά σε κλουβιά στο μπαλκόνι κατά τις ημέρες του καύσωνα. Δημιουργούμε ένα δροσερό περιβάλλον σε άλλο χώρο.
Τα συμπτώματα της ηλίασης – θερμοπληξίας:
Υπερβολικό λαχάνιασμα & δυσκολία στην αναπνοή: αν δεις οποιδήποτε ζωάκι να προσπαθεί να αναπνεύσει και από το στόμα, έχει δύσπνοια.
Πυρετός: αν η μύτη στο σκύλο είναι ξηρή ή η γάτα έχει πυρετό και κατατονία, πιθανόν να έχει πυρετό. Θερμοκρασία πάνω από 38C δεν είναι φυσιολογική.
Ταχυπαλμία: ακουμπώντας την παλάμη μας στο στηθάκι κοντά στην άρθρωση με το χεράκι τους, μπορούμε να νιώσουμε τον παλμό τους. Μεγαλόσωμα σκυλάκια έχουν αργό παλμό ενώ μικρόσωμα, κουτάβια & γάτες έχουν γρήγορους παλμούς. Σε κανονικές συνθήκες το τσεκάρουμε έτσι ώστε να ξέρουμε το ρυθμό και να τσεκάρουμε αντίστοιχα σε καταστάσεις ζέστης.
Μυϊκοί σπασμοί – τρέμουλο: αν παρατηρήσετε το ζώο να τρέμει τότε ίσως έχει θερμοπληξία.
Λήθαργος ή αδυναμία: η θερμοπληξία μπορεί αν προκαλέσει λήθαργο, και να τα βλέπετε να κοιμούνται περισσότερο ή να μην μπορούν να σταθούν στα πόδια τους (κυριολεκτικά).
Εμετός ή διάρροια: αν εντοπίσετε υδαρή κόπρανα/διάρροια ή κόπρανα με αίμα, αυτό είναι σημάδι θερμοπληξίας.
Ζαλάδα: αν παρατηρήσετε το ζωάκι σας να μην μπορεί να περπατήσει σε ευθεία γραμμή ή να σκοντάφτει σε έπιπλα ή άλλα εμπόδια, αυτό είναι σημάδι ζαλάδας από αφυδάτωση ή θερμοπληξία.
Τι να κάνω αν υποψιάζομαι ότι έχει πάθει θερμοπληξία:
Μεταφέρω το ζώο αμέσως στο πιο δροσερό σημείο που υπάρχει.Προσπαθώ να ρίξω τη θερμοκρασία δροσίζοντάς το με δροσερό – ΟΧΙ ΚΡΥΟ ΝΕΡΟ. Το κρύο νερό μπορεί να προκαλέσει σοκ με την απότομη αλλαγή θερμοκρασίας, κάτι το οποίο είναι επικίνδυνο όσο και η θερμοπληξία. Βρέχω με δροσερό νερό τις περιοχές γύρω – έξω – από τα αυτιά και τα πατούσια. Αυτό θα βοηθήσει να πέσει ο πυρετός.Τοποθετώ έναν ανεμιστήρα μπροστά από το ζωάκι ή το μεταφέρω μπροστά από έναν ανεμιστήρα για να στεγνώσει & παίρνω τη θερμοκρασία του. Όταν η θερμοκρασία του φτάσει τους 39C το απομακρύνω από τον ανεμιστήρα και σταματάω να το δροσίζω με νερό. Καθώς επανέρχεται στη σωστή θερμοκρασία σώματος, του παρέχω λίγο νεράκι – απλά δροσερό. Όχι παγωμένο και όχι παγάκια.
ΤΟ ΒΑΣΙΚΟΤΕΡΟ: Ενημερώνω και συμβουλεύομαι τον γιατρό ή το μεταφέρω άμεσα σε μια κλινική ζώων συντροφιάς όπου θα γνωρίζουν, άμεσα, τι θα κάνουν. Μέχρι να φτάσω εκεί, μιλάω στο τηλέφωνο με τον γιατρό για το πως θα πρέπει να μεταφερθεί το ζώο.
Τα Αδέσποτα στον Καύσωνα:
- Τοποθετήστε μεγάλα μπολ με νερό σε σκιερό μέρος για τα αδέσποτα, το οποίο θα πρέπει να ανανεώνετε τακτικά με φρέσκο δροσερό νερό.
- Καλύτερα να ταίζετε ξηρά τροφή σε πλαστικά ή κεραμικά μπωλ και όχι μεταλλικά, αν παρέχετε τροφή σε αδέσποτα ζωάκια.
- Αν ταίζετε σε συγκεκριμένο σημείο φροντίστε να ταίζετε τα αδέσποτα είτε πολύ νωρίς το πρωί, είτε το βραδάκι όπου θα έχει πέσει η θερμοκρασία.
- Έχετε το νου σας για συμπτώματα θερμοπληξίας ή αν τυχόν έχει κλειστεί κάποιο αδέσποτο, από αυτά που φροντίζετε, σε γκαράζ ή άλλο κλειστό χώρο κατά λάθος.
Σημείωση Ι: Τα ιπποειδή απαγορεύεται να εργάζονται τις μεσημεριανές ώρες 12:00-17:00 όταν η θερμοκρασία φτάνει τους 35 βαθμούς Κελσίου υπό σκιά.
Σημείωση ΙΙ: Επειδή με τον καύσωνα πολλοί νεοσσοί πέφτουν από τις φωλιές τους, αναζητώντας δροσιά, αν τυχόν δείτε στο δρόμο ή στο μπαλκόνι σας κάποιο μικρό πτηνό, επικοινωνήστε άμεσα με την ΑΝΙΜΑ ώστε να σας δώσουν συμβουλές.
Αν διαπιστώσετε ότι οποιοδήποτε ζώο βρίσκεται σε κίνδυνο στείλτε άμεσα mail στο genast@astynomia.gr ή καλέστε στο 10410.
Συνεργαστείτε με τον δήμο σας, τις φιλοζωικές οργανώσεις της περιοχής σας, ακόμα και με τους γείτονες σας που επίσης φροντίζουν αδέσποτα ζώα.
Ας μην τα ξεχνάμε. Άλλωστε δεν είμαστε μόνοι μας στον πλανήτη. Ακόμη…