Υιοθέτησε (υπεύθυνα) βρε τι σου ζητάνε;

admin
admin

Τι; Με ξεχάσατε; Εγώ όχι όπως βλέπετε και τώρα θα δούμε αμέσως τις «οδηγίες υιοθεσίας» ενός σκυλακίου όπως σας είχα υποσχεθεί (και εμείς τα γατιά τις υποσχέσεις μας τις κρατάμε ντε).

Για αρχή, ξέρω ξέρω, τα αγαπάτε όλα τα ζωάκια, τα βρίσκετε χαριτωμένα κουλουπού κουλουπού, ΑΛΛΑ θα πρέπει να έχετε εξαρχής στο μυαλό σας ότι μιλάμε για μια δέσμευση 15 ετών περίπου (και σας το εύχομαι). Για να σας το κάνω εικόνα και για να μην έχουμε δράματα, είναι σαν να έχεις για  10-15 χρόνια την ευθύνη ενός παιδιού 2-3 ετών. Με αυτό θέλω να σας επισημάνω ότι τα σκυλάκια που βλέπετε στο δρόμο, δεν φύτρωσαν. Είτε εγκαταλείφθηκαν από ανθρώπους που δεν είχαν συνειδητοποιήσει τα παραπάνω, είτε είναι «προϊόν» μη στείρωσης δεσποζόμενου, οπότε καταλαβαίνετε ότι μια υπεύθυνη υιοθεσία συμπεριλαμβάνει και τη στείρωση του ζωακίου μας, πρωτίστως για την υγεία του και κατόπιν για να μην γεμίσετε «απογόνους».

Πάμε τώρα στα βασικά: Είστε υπεύθυνοι, έτοιμοι και όλα τα συναφή να υιοθετήσετε ένα σκύλο. Φυσικά έχετε κάτι στο μυαλό σας, ίσως ράτσας τις περισσότερες φορές, αλλά σας παρακαλώ ΠΡΙΝ αγοράσετε ένα φίλο ζωής, να ρίξετε μια ματιά και στα φιλοζωικά σωματεία της περιοχής σας, στο face το book  και σε καταφύγια όπου πραγματικά μπορείτε να βρείτε ζωάκια «θησαυρούς» δωρεάν. Άλλωστε μην ξεχνάτε: ένα ημίαιμο είναι μοναδικό στην εμφάνισή του ε; Φυσικά βέβαια θα βρείτε και ζωάκια ράτσας ίσως λίγο μεγαλύτερα σε ηλικία καθώς όταν έπαψαν να είναι κουτάβια εγκαταλείφθηκαν. Οπότε γιαυτό σας λέω ρίξτε μια ματιά δεν θα χάσετε .Βρήκατε λοιπόν τον σκυλάκο που σας έκανε «κλικ». Τώρα;

Μαθαίνω το ιστορικό του ζώου: τι ηλικία έχει; Έχει περάσει κάποιας μορφής κακοποίηση; Είναι φοβικό; Πως τα πάει με παιδιά ή και με άλλα ζωάκια;

- Advertisement -

Συνήθειες: έχει μάθει το σκυλάκι να κάνει την ανάγκη του εκτός του χώρου του σπιτιού; Αν όχι θα χρειαστεί κάποια εκπαίδευση (διαλέξτε προσεκτικά τον εκπαιδευτή είναι σημαντικό). Γενικά αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα συμπεριφοράς, μην βιαστείτε να «επιστρέψετε» το σκυλάκι ή να απογοητευτείτε, υπάρχουν άνθρωποι κατάλληλοι ώστε να λυθεί το θέμα.

Ιατρικό ιστορικό: το σκυλάκι έχει εμβολιαστεί, αποπαρασιτωθεί, τσιπαριστεί; Είναι ήδη στειρωμένο και αν όχι σε πόσο καιρό μπορεί να γίνει η στείρωση του; Έχει κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας που θα πρέπει να γνωρίζετε; Φυσικά πριν την ένταξη του στο σπιτικό σας καλό θα ήταν να έχετε ήδη ερευνήσει και βρει κάποιον κτηνίατρο που να σας δημιουργεί εμπιστοσύνη, τον οποίο καλό θα ήταν να τον ενημερώσετε για την πρόθεσή σας να υιοθετήσετε ένα νέο φίλο, ούτως ώστε να σας καθοδηγήσει και εκείνος για το τι θα πρέπει να ρωτήσετε κατά την διαδικασία της υιοθεσίας. Ο γιατρός που θα επιλέξετε θα εξετάσει τον σκυλάκο την πρώτη φορά που θα τον πάρετε σπίτι και θα σας ενημερώσει για το πλάνο των μελλοντικών σας επισκέψεων.

Όλα τα παραπάνω φυσικά αφορούν ένα σκυλάκι που θα πάρετε από φιλοζωική οργάνωση ή από κάποιον που το φιλοξενεί προσωρινά και ξέρει το ιστορικό του. Στην περίπτωση που πάρετε ένα σκυλάκι απευθείας από τον δρόμο, μόνο σε συνεννόηση και σε συνεργασία με τον κτηνίατρό σας θα μπορέσετε να βγάλετε κάποια συμπεράσματα.

Έξοδα: πριν υιοθετήσετε οποιοδήποτε ζωάκι θα πρέπει να σκεφτείτε τα βασικά του έξοδα αλλά και τα έκτακτα που ίσως προκύψουν. Τα βασικά έξοδα είναι η τροφή, όπου υπάρχει μεγάλη γκάμα τιμών, ένα κλουβί μεταφοράς, λουρί βόλτας και κτηνιατρικά έξοδα (εμβόλιο, αποπαρασιτώσεις, στείρωση). Στα έκτακτα (που εύχομαι να μη σας τύχουν) είναι κάποια ασθένεια που μπορεί να ταλαιπωρήσει τον σκυλάκο σας. Τα ιατρικά έξοδα ενός ζώου μπορείτε να τα μάθετε και από τον κτηνίατρο που έχετε επιλέξει πριν προχωρήσετε στην υιοθεσία.

Η ζωή στο σπίτι: και ναι. Όλα πήγαν τέλεια και ο νέος σας φίλος είναι πια μαζί σας. Καταλαβαίνετε φυσικά ότι αυτό τα αλλάζει όλα και δημιουργείται μια νέα καθημερινότητα. Όπως 2-3 φορές βολτίτσα την ημέρα (κακό δεν κάνει, δείτε το και σαν δική σας άσκηση), λίγος χρόνος για παιχνίδι, χάδια, φαγητό και σιγά σιγά βρίσκονται οι ισορροπίες αρκεί να υπάρχει προετοιμασία και καλή διάθεση. Να θυμάστε: τα ζωάκια λατρεύουν τη ρουτίνα.

Διατροφή: καλό είναι να μην ταΐζετε τον σκυλάκο σας με ανθρώπινο φαγητό. Ή αν γίνεται αυτό τουλάχιστον ας γίνεται λίγες φορές. Η ξηρά τροφή (θα επιλέξετε εσείς σε συνεννόηση με τον γιατρό σας) κάνει καλό στα δόντια του σκύλου, διατηρείται εύκολα και του δίνει όλες τις βιταμίνες που χρειάζεται. Φυσικά και καμιά κονσερβούλα ή κανένα μεζεδάκι στο ενδιάμεσο δεν έβλαψε κανέναν.

Τρίχες: ναι οι τρίχες πάνε πακέτο με όλα τα κατοικίδια. Υπάρχουν όμως τρόποι να ελαχιστοποιήσουμε το πρόβλημα. Το ένα είναι να προμηθευτούμε μια καλή χτένα/βούρτσα ώστε να χτενίζουμε τακτικά το ζωάκι μας και το δεύτερο είναι να αγοράσουμε τα ειδικά αυτοκόλλητα rollers που αφαιρούν τις τρίχες από ρούχα, καναπέδες κλπ.

Διακοπές: Ο σκύλος σας θα χαρεί πολύ να ακολουθήσει στις διακοπές σας, αρκεί να βρείτε «pet friendly» κατάλυματα, παραλίες και εστιατόρια. Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να προσέχουν το σκυλάκι σας στο σπίτι ή σε κάποιο ξενώνα.

Βασικό (λαστ μπατ νοτ λιστ, δηλαδή): στις βόλτες σας μην ξεχνάτε να μαζεύετε την «παραγωγή» του σκυλακίου σας. Εκτός του ότι επισύρει πρόστιμο, δείχνει και τον πολιτισμό μας

Εύχομαι να επιλέξετε έναν αδέσποτο φίλο, ώστε να φύγει από τον δρόμο ή από το κλουβί. Ενδεικτικά μερικές ζωοφιλικές οργανώσεις που θα μπορούσατε να βρείτε τον δικό σας σύντροφο ζωής ή και απλά να βοηθήσετε, αν δεν μπορείτε να υιοθετήσετε αυτή τη στιγμή:

(τα υστερόγραφα μας, μην ξεχνιόμαστε)

Υ.Γ. Η εγκατάλειψη δεσποζόμενου ζώου συντροφιάς θεωρείται πλέον σύμφωνα με τον νόμο κακοποίηση και τιμωρείται αναλόγως (ν.4039/12 & ν.4235/14 αρ.46).

Υ.Γ.1 Βάλτε ένα μπολάκι νερό έξω από την πόρτα σας τώρα που έρχεται καλοκαίρι..

Υ.Γ.2 Στο treli.adespotoi@gmail.com περιμένουμε ιστορίες αδέσποτων με χαρούμενο τέλος, ζωάκια προς υιοθεσία, ερωτήσεις, απορίες, ότι θέτε τελοσπάντωνε.

^..^ Το γατί

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!