Βουλή- τηλεόραση: Απευθείας η πανηγυρική συνεδρίαση και αφιέρωμα για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821

Τίνα Μεσσαροπούλου
Τίνα Μεσσαροπούλου
ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΣΥΝΔΡΙΑΣΗ

Η Βουλή-Τηλεόραση θα μεταδώσει σε απευθείας μετάδοση την πανηγυρική συνεδρίαση στην Ολομέλεια της Βουλής για τα εγκαίνια της έκθεσης «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων, δύο αιώνες μετά», που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 19 Απριλίου στις 18:00. Τη συνεδρίαση θα τιμήσει με την παρουσία της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κυρία Κα­τερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία θα απευθύνει και χαιρετισμό προς το Σώμα, ενώ το λόγο θα λάβουν, επίσης, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, ο ακαδημαϊκός Πασχάλης Κιτρομηλίδης, καθώς και ο υπεύθυνος της έκθεσης κ. Θεόδωρος Κουτσογιάννης.

Η συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης του 1821 αποτελεί ιστορικό ορόσημο μνήμης και αναστοχασμού. Η έκθεση «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων, δύο αιώνες μετά», επιχειρεί να αναδείξει καίρια στρατιωτικά, πολιτικά και διπλωματι­κά γεγονότα του Αγώνα της Ανεξαρτησίας, ανασυνθέτοντας παράλληλα το συμβολικό και εκ­φραστικό φορτίο που φέρει αυτή η κορυφαία για τον λαό μας επέτειος.

Η Βουλή-Τηλεόραση θα πλαισιώσει την προβολή της εκδήλωσης με ένα πλούσιο τηλεοπτικό πρόγραμμα σχετικό με την Επανάσταση του 1821.  Στις 16:30 θα προβληθεί η συνέντευξη του ακαδημαϊκού Πασχάλη Κιτρομηλίδη στην Άντζελα Τσιφτσή, στην οποία μιλά για την προετοι­μασία και το ξέσπασμα του Αγώνα, ενώ στις 17:00 θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Σταθμοί στην Ιστορία μας», όπου αναφέρονται σε εμβληματικά έργα της έκθεσης κορυφαίες προσωπικότητες του πολιτικού και ακαδημαϊκού χώρου: η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κυρία Κατερίνα Σακελλα­ροπούλου, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, η πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη και οι ιστορικοί Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ και Πασχάλης Κιτρομη­λίδης.  Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει η Άντζελα Τσιφτσή ενώ τη σκηνοθεσία επιμελείται η Παν­δώρα Ξαρχάκου.

Μετά την ολοκλήρωση της απευθείας μετάδοσης της εκδήλωσης θα προβληθεί στις 20:00 το ντοκιμαντέρ «Ο Φιλελληνισμός στην Τέχνη-Συλλογή Μιχάλη & Δήμητρας Βαρκαράκη», ενώ στις 20:30 η ταινία «Το Μεσολόγγι της Ιστορίας & του Πνεύματος» από τον Πολιτιστικό Οργα­νισμό «Διέξοδος» και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου. Στις 21:00 θα παρουσιαστεί το συμφωνικό έργο του Ιωάννη Μαρκόπουλου «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», ενώ τη σκυτάλη παίρνει στις 23:00 το ντοκιμαντέρ της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» «Σε γνωρίζω από την όψη-200 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΑ­ΔΑ!». Τέλος, το αφιέρωμα ολοκληρώνεται με την προβολή στις 00:00 των δύο ημίωρων επεισο­δίων του ντοκιμαντέρ «1821’’ Ελλάδα: Η Γέννηση ενός Κράτους & Οι Δύσκολες Διαδρομές ως την Ωρίμανση».

- Advertisement -

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος θα προβληθεί και ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Άννας Ασημινάκη από τα εγκαίνια της έκθεσης και την ξενάγηση των επισήμων στην Αίθουσα των Τροπαίων, καθώς και η χαρτογράφηση προβολής (Projection Mapping) που θα ξεκινήσει στο κτίριο της Βουλής τα μεσάνυχτα της Κυριακής 18 Απριλίου.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *