Βιταμίνη D3…δια πάσαν νόσον…

Παντελής Μεσσαρόπουλος
Παντελής Μεσσαρόπουλος

Μία μετά την άλλη έρευνες το τελευταίο διάστημα φέρνουν στο φως τα οφέλη της Βιταμίνης D3 ή αλλιώς της βιταμίνης του Ήλιου. Και ενώ η ελληνική επιστημονική κοινότητα κώφευε με τις συγκεκριμένες μελέτες αφού πίστευε πως σε μία χώρα σαν την Ελλάδα με ήλιο 9 μήνες το χρόνο δεν υπάρχει λόγος να διερευνήσουμε καν τους ή τις ασθενείς αν λαμβάνουν αρκετή! Κάτι τέτοιο φυσικά καταρρίφθηκε μετά από επαναλαμβανόμενες μελέτες οι οποίες έδειξαν πως οι Ελληνίδες έχουν αυξημένα ποσοστά έλλειψης Βιταμίνης D! Κάτι τέτοιο προφανώς ευθύνεται στην αλόγιστη χρήση αντηλιακών τα οποία δεν επιτρέπουν την απορρόφηση της βιταμίνης από το δέρμα.

Μπορεί όμως όντως η έλλειψη βιταμίνης D να δημιουργήσει προβλήματα; Πότε χρειάζεται συμπληρωματική θεραπεία και πόσο είναι η ημερήσια κατανάλωση;

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition δείχνει ότι η ανεπάρκεια Βιταμίνης D αποτελεί ενοχοποιητικό παράγοντα για την εμφάνιση καρκίνου του μαστού. Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε από μία ομάδα επιστημόνων από διάφορους οργανισμούς, έδειξε ότι η εμφάνιση καρκίνου του μαστού ήταν κατά 6 φορές συχνότερη στις γυναίκες που είχαν ανεπάρκεια Βιταμίνης D. Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα από 120 περιστατικά καρκίνου του μαστού και από αντίστοιχη μονάδα ελέγχου. Βρέθηκε ότι οι γυναίκες που είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα Βιταμίνης D,είχαν κατά 6 φορές υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν επιθετικό καρκίνο του μαστού, σε σχέση με τις γυναίκες που είχαν τα υψηλότερα επίπεδα Βιταμίνης D,Η Βιταμίνη D έχει εξαιρετικά μεγάλη αξία για τον οργανισμό. Είναι γνωστό ότι προστατεύει τα οστά από τα κατάγματα και την οστεοπόρωση αλλά έχει ρόλο κλειδί και σε πολλές άλλες παθήσεις όπως η φυματίωση, η ψωρίαση, η πολλαπλή σκλήρυνση, η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου, ο διαβήτης τύπου 1, η υψηλή αρτηριακή πίεση, η μυοπάθεια, ο καρκίνος του μαστού και άλλοι τύποι καρκίνου.

- Advertisement -

Σύμφωνα επίσης με ευρήματα άλλης πρόσφατης μελέτης, τα οποία παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρίας Κεφαλαλγίας, οι ημικρανίες ενδέχεται να οφείλονται σε έλλειψη βιταμινών, σε ορισμένες περιπτώσεις.

Συγκεκριμένα, σε αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε 7.691 ασθενείς φάνηκε πως όσοι εκδήλωναν συχνότερα ημικρανίες ήταν πολύ πιο πιθανό να έχουν χαμηλά επίπεδα κάποιων βιταμινών και συγκεκριμένα βιταμίνης D, βιταμίνης Β2, φυλλικού οξέος και συνένζυμου Q10. Ο ρόλος κάθε μιας από αυτές τις βιταμίνες είναι σημαντικός στη διαδικασία παραγωγής ενέργειας στα κύτταρα του οργανισμού.

Τέλος αρκετές μελέτες τρέχουν το τελευταίο διάστημα και συσχετίζουν την έλλειψη βιταμίνης D με υπογονιμότητα και επανειλημμένες αποβολές.

Όμως, τα οφέλη της βιταμίνης D δεν εξαντλούνται σε όσα ήδη γνωρίζουμε. Ακόμη μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Neurology δίνει στις εγκύους έναν ακόμη λόγο για να πάρουν αυτή τη βιταμίνη: Τη μείωση του κινδύνου σκλήρυνσης κατά πλάκας (ΣΚΠ) για τα μωρά.

Οι ερευνητές εντόπισαν νεαρούς ενήλικες που είχαν διαγνωστεί με σκλήρυνση κατά πλάκας, από το μητρώο ενός φινλανδικού νοσοκομείου, και τους συνέδεσαν με τα στοιχεία που αφορούσαν τις μητέρες που γέννησαν εκείνη την περίοδο.

Οι επιστήμονες εντόπισαν 176 περιστατικά σκλήρυνσης κατά πλάκας στα παιδιά αυτών των γυναικών και τα συνέκριναν με τα αποτελέσματα 326 εξετάσεων. Μέτρησαν τα επίπεδα της βιταμίνης D και διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν από γυναίκες που είχαν ανεπάρκεια βιταμίνης D, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είχαν 90% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν ΣΚΠ ως ενήλικες από ό, τι τα παιδιά που γεννήθηκαν από γυναίκες που δεν είχαν ανεπάρκεια βιταμίνη D.

Όντως οι γυναίκες χρειάζονται βιταμίνη D αλλά πόσο;

Η επιστημονική κοινότητα φαίνεται διχασμένη καθώς οι απόψεις των επιστημονικών εταιρειών κυμαίνονται ανάλογα με την χώρα προέλευσης. Μία κοινή παραδοχή είναι πως οι ενήλικες γυναίκες χρειάζονται καθημερινά από 2000IU – 5000IU βιταμίνης D3.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η επιστημονική κοινότητα έχει ακόμη να μάθει πολλά από τη συγκεκριμένη βιταμίνη τόσο για τα οφέλη της όσο και τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες που ενδέχεται στο μέλλον να παρουσιαστούν, κυρίως σε καταστάσεις αλόγιστης χρήσης.

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *