Το κανάλι της Βουλής ξεναγεί τους τηλεθεατές στην έκθεση “Αντικρίζοντας την Ελευθερία”

Τίνα Μεσσαροπούλου
Τίνα Μεσσαροπούλου

Η Έκθεση «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων, δύο αιώνες μετά», τιμά, γιορτάζει, θυμίζει. Χαρτογραφεί κορυφαίες στιγμές των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανά­σταση μέχρι σήμερα.

Το ντοκιμαντέρ «Σταθμοί στην Ιστορία μας», της Άντζελας Τσιφτσή σε σκηνοθεσία Πανδώ­ρας Ξαρχάκου και Διεύθυνση Παραγωγής Φανής Μπεχράκη, ρίχνει φως στην επιβλητική αυτή Έκθεση της Βουλής των Ελλήνων, καθώς αναδεικνύει ανεκτίμητα έγγραφα κι έργα τέχνης από τα 401 σπάνια εκθέματα που παρουσιάζονται. Η προβολή έχει προγραμματιστεί τη Μεγάλη Δευτέρα 26 Απριλίου στις 21:00 από την Τηλεόραση της Βουλής. Ο λόγος δίνεται σε κορυφαίες προσωπικότητες της πολιτείας, των γραμμάτων και των επιστημών, που μιλούν για εμβληματικά εκθέματα τα οποία αποτέλεσαν Σταθμούς στην ιστορία μας.

Η Πρώτη Πολίτης της Χώρας, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλα­ροπούλου  αναφέρεται στις θεμελιώδεις νεωτερικές, δημοκρατικές αρχές που διέκριναν το Προ­σωρινό Πολίτευμα της Ελλάδος το οποίο υιοθετήθηκε από την Πρώτη Εθνοσυνέλευση της Επι­δαύρου το 1822.

Στις μνημειακές τοιχογραφίες της Αίθουσας Τροπαίων που εκτείνονται υπό μορφή ζωφόρου και στους τέσσερις τοίχους της, με φορά από τον βόρειο προς τον δυτικό, συνολικού μήκους 59 μέτρων αλλά και στα πορτραίτα ηρωικών μορφών της επανάστασης που κοσμούν την αίθουσα Υπασπιστών εστιάζει ο λόγος του  Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνου Τασού­λα.

- Advertisement -

Η τέχνη  έδωσε πνοή στον αγώνα και ο Αγώνας πνοή στην τέχνη.  Η ακαδημαϊκός Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ σχολιάζει την έμπνευση που έφερε η Επανάσταση των Ελλήνων στους Ευ­ρωπαίους καλλιτέχνες. Αφορμή το πορτραίτο του διαφωτιστή και πρωτομάρτυρα της ελληνικής ελευθερίας (όπως αναγράφεται στο χαρακτικό) Ρήγα Φεραίου που φιλοτέχνησε ο Ανδρέας Κριε­ζής, αλλά και το περίφημο πορτραίτο του φιλέλληνα Σατωβριάνδου που φιλοτέχνησε ο Αν-Λουί Ζιροντέ-Τριοζόν.

Με την Τρίτη Εθνοσυνέλευση που συγκλήθηκε στην Τροιζήνα το 1827 κατά τα τελευταία στάδια της Επανάστασης ψηφίστηκε το νέο Σύνταγμα. Για το Πολιτικό Σύνταγμα της Ελλάδας μιλά η ακαδημαϊκός Άννα-Ψαρούδα Μπενάκη. Όπως είχε ήδη δηλωθεί με το Προσωρινόν Πολί­τευμα της Επιδαύρου, η Εθνοσυνέλευση θέλησε να δώσει στη χώρα μια σταθερή κυβέρνηση, με βάση δημοκρατικές και φιλελεύθερες ιδέες.

Η τυπωμένη στη Βιέννη Χάρτα του Ρήγα αποτελεί Μνημείο της Πολιτιστικής μας κληρονο­μιάς. Δεν είναι απλώς ένας γεωγραφικός χάρτης, καθώς δίνει επιπλέον ιστορικά και πολιτισμικά στοιχεία, τεκμηριώνοντας την ιστορικότητα του ευρύτερου ελληνικού χώρου και κόσμου. Ο α­καδημαϊκός Πασχάλης Κιτρομηλίδης μιλά για τη Χάρτα η οποία συναποτελείται από 12 φύλλα σε ένα εκ των οποίων παρουσιάζεται αλληγορική μορφή της Ελλάδας ως χώρας των τεχνών, των επιστημών και του πολιτισμού.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *