Όταν τον Ιούλιο του 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωνε, στο πλαίσιο των προγραμματικών του δηλώσεων, πως η αξιοποίηση του πρώην βασιλικού κτήματος στο Τατόι συγκαταλέγεται στις βασικές παρεμβάσεις της νέας κυβέρνησης, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πως έναν σχεδόν χρόνο αργότερα θα έχουν έρθει στο φως τόσα πολλά και εντυπωσιακά κειμήλια ανεκτίμητης υλικής αλλά και ιστορικής αξίας. Όλους αυτούς τους μήνες που βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες συντήρησης, τόσο στο κεντρικό ανάκτορο όσα και στα υπόλοιπα κτίρια που βρίσκονται στον περιβάλλοντα χώρο, αποκαλύπτονται, διαρκώς, νέα μυστικά που παρέμεναν επτασφράγιστα για δεκαετίες ολόκληρες.
Παρότι οι περισσότεροι φαντάζονταν πως φεύγοντας, άρον άρον, από την Ελλάδα, τον Δεκέμβριο του 1967, τα μέλη της τέως βασικής οικογένειάς είχαν αφήσει πίσω τους αρκετά πολύτιμα αντικείμενα, κανείς δεν γνώριζε πόσα και ποια ακριβώς μπορεί να είναι αυτά. Είχαν εξάλλου προηγηθεί, οι κλοπές που έγιναν, τις πρώτες κυρίως ημέρες μετά την φυγή τους, αλλά και η πολυσυζητημένη μεταφορά στην οικία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου στην Αγγλία εννέα κοντέινερ γεμάτων με χιλιάδες πολύτιμα κομμάτια από την συλλογή της βασιλικής περιουσίας, φυλαγμένα σε περίπου 2000 δέματα, τα περισσότερα από τα βγήκαν στο σφυρί και μάλιστα σε τιμές εξαιρετικά υψηλές. Όταν λοιπόν ξεκίνησαν οι εργασίες δεν ήταν δυνατόν να προεξοφλήσει κάποιος τί ακριβώς μπορεί να κρύβεται πίσω από τις ερμητικά κλειστές του εγκαταλελειμμένου, για δεκαετίες, κτήματος Τατοΐου.
Οι εντυπωσιακές άμαξες
Η πρώτη μεγάλη αποκάλυψη έγινε τον περασμένο Ιούνιο με το άνοιγμα, για πρώτη φορά, του τεράστιου στάβλου του τέως βασιλιά Γεωργίου Α’ όπου, με εντολή της Χούντας των συνταγματαρχών, είχε συγκεντρωθεί το μεγαλύτερο μέρος της βασιλικής περιουσίας. Με τις πρώτες ακτίδες φωτός που μπήκαν μέσα στον γεμάτο σκόνη, λάσπες και υγρασία χώρο, τα μέλη της διεύθυνσης συντήρησης του υπουργείου Πολιτισμού αντίκρυσαν 4 άμαξες, μεταξύ των οποίων και η πιο διάσημη αλλά και σημαντική της βασιλικής συλλογής, αυτή που χρησιμοποιήθηκε στους γάμους του διαδόχου Κωνσταντίνου και της Πριγκίπισσας Σοφίας της Πρωσίας, του Διαδόχου Παύλου και της πριγκίπισσας Φρειδερίκης αλλά και της πριγκίπισσας Σοφίας της Ελλάδος με τον Πρίγκιπα Χουάν Κάρλος της Ισπανίας. Ξεχωρίζει επίσης η ανοιχτή άμαξα του γάμου Κωνσταντίνου με την Άννα Μαρία.
- Advertisement -
Κι ενώ ο καιρός περνούσε και οι ειδικοί συνέχιζαν να εκκενώνουν, αργά και προσεκτικά τον χώρο, μόλις πριν λίγες εβδομάδες βρέθηκαν και οι υπόλοιπες 8 άμαξες της βασιλικής συλλογής. Ήταν κρυμμένες στο βάθος του τεράστιου στάβλου, πίσω από βουνά εκατοντάδων σφραγισμένων κιβωτίων που άγγιζαν το ταβάνι του κτιρίου καθιστώντας αδύνατη την οπτική επαφή με ο,τιδήποτε βρισκόταν πίσω από αυτά.
Τα συλλεκτικά έπιπλα και οι βαλίτσες της Φρειδερίκης
Πριν γίνει, ωστόσο, η αποκάλυψη των αμαξών, στο βάθος του στάβλου, προηγήθηκε η μεταφορά εκατοντάδων άλλων πολύτιμων αντικειμένων που έκρυβαν τα κλειστά κιβώτια η διαδικασία ανοίγματος των οποίων συνεχίζεται μέχρι σήμερα και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου. Σε πολλά από αυτά φυλάσσονταν συλλεκτικά κομμάτια της οικοσκευής της τέως βασικής οικογένειας, ένας μεγάλος αριθμός έργων τέχνης, περίτεχνα φωτιστικά, χειροποίητα χαλιά αλλά πλήθος αναμνηστικών και δώρων.
Ανάμεσα στα αμέτρητα χαρτονένια κιβώτια ξεχώριζαν, σχεδόν με την πρώτη ματιά, οι περίπου 70 βαριές μαύρες δερμάτινες βαλίτσες με τις χρυσές ασφάλειες όπου φυλάσσονται, όπως προκύπτει από αυτές που έχουν ανοίξει μέχρι σήμερα, πολλά κομμάτια από την προσωπική συλλογή ρούχων της τέως βασίλισσας Φρειδερίκης. Ανάμεσά τους κάποιες επίσημες βραδινές τουαλέτες αλλά και παραδοσιακές στολές άλλων χωρών που της είχαν δωρίσει μέλη των βασιλικών οικογενειών άλλων κρατών.
Οι βασιλικές Ρολς Ρόις
Από τα πλέον εντυπωσιακά πρόσφατα ευρήματα του κτήματος Τατοΐου είναι και η περίφημη συλλογή πολυτελών αυτοκινήτων της τέως βασιλικής οικογένειας. Τα αυτοκίνητα αυτά, μεταξύ των οποίων τέσσερις εντυπωσιακές Rolls Royce και δύο ηλεκτροκίνητα τρίκυκλα βρέθηκαν, κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, στοιβαγμένα, βρώμικα και εγκαταλελειμμένα στον στενό χώρο του Βουστασίου όπου έγιναν οι πρώτες απαραίτητες σωστικές επεμβάσεις από τους ειδικούς συντηρητές και σήμερα αστράφτουν πλέον στον παρακείμενο χώρο όπου μεταφέρθηκαν και συνεχίζονται οι εργασίες συντήρησής τους, θυμίζοντας τις εποχές που μετακινούνταν με αυτά οι τέως βασιλείς και οι υψηλοί προσκεκλημένοι τους.
Η αξία του θεωρείται πολύ μεγάλη από τους ειδικούς καθώς, όπως υποστηρίζουν, αποτελούν σπάνια δείγματα αυτοκίνησης πολυτελούς κατασκευής του προηγούμενου αιώνα.
Τόσο οι βασιλικές άμαξες και τα αυτοκίνητα όσο και ο πολύ μεγάλος όγκος των κειμηλίων, των πολυτελών αντικειμένων και του πλούσιοι χαρτώου υλικού που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα, μαζί με αυτά που πιθανότατα θα έρθουν στο φως το επόμενο χρονικό διάστημα, θα εκτεθούν στο εντυπωσιακό μουσείο που σχεδιάζεται να λειτουργήσει, εντός του χώρου του κτήματος Τατοΐου, το 2023, οπότε προγραμματίζεται να έχει ολοκληρωθεί το σύνολο του φιλόδοξου έργου της αποκατάστασής του.
ΠΗΓΗ: PROTOTHEMA.GR