Σασμός: Οσα είδα στην avant premiere – Η σειρά που ήρθε να αλλάξει την τηλεόραση

Τίνα Μεσσαροπούλου
Τίνα Μεσσαροπούλου
ΣΑΣΜΟΣ

PING Χρόνια έχω να δω τέτοια προώθηση σειράς από ένα κανάλι σε τέτοιο βαθμό που μόνο από περιέργεια, κάθισα να δω την avant premiere του “Σασμού” την Παρασκευή το βράδυ που έστειλε το Γραφείο Τύπου του ALPHA. Και τελικά δικαιώθηκα κι εγώ αλλά και το κανάλι για το αποτέλεσμα. Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια, βλέπω σειρές μόνο σε streaming πλατφόρμες και στην τηλεόραση μόνο από καθαρή επιλογή. Η επαγγελματική μου “διαστροφή” περιορίζεται σε μερικά μόνο λεπτά. Ο “Σασμός” όμως μου θύμισε κάτι από τα παλιά καλά χρόνια που η μυθοπλασία στα κανάλια είχε περίοπτη θέση και για τον λόγο αυτό εκαναν υπερπαραγωγές. Πόνταραν σε ηθοποιούς, σε σενάριο, σε φωτογραφία, σε μουσική με τη μόνη διαφορά ότι τότε ήταν εβδομαδιαίες ενώ ο Σασμός είναι σχεδόν καθημερινή αφού θα προβάλλεται από Δευτέρα έως Πέμπτη στις 21.00 με εξαίρεση την πρώτη εβδομάδα που θα παίζει στις 20.00 καθημερινά.

PONG Το γεγονός και μόνο ότι το βιβλίο του Σπύρου Πετρουλάκη στο οποίο ακουμπά η σειρά του Κώστα Κωστόπολου, βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, έχει για μένα πάντα μια ξεχωριστή θέση – παρά το γεγονός ότι ένεκα μυθοπλασίας έχουν γίνει οι απαρραίτητες αλλαγές στην ιστορία. Πάντα με ιντρίγκαραν οι ιστορίες που έχουν μια δόση αλήθειας. Επίσης, το καστ από μόνο του είναι σπουδαίο με τη Μαρία Τζομπανάκη, τον Τάσο Νούσια, την Μαρία Πρωτόπαππα, την Μαριλίτα Λαμπροπούλου αλλά και την Ολγα Δαμάνη που πάντα με συγκινεί αλλά και τους νεότερους Ορφέα Αυγουστίδη – στον ρόλο που τον καθιερώνει πλέον τολμώ να πω – την Χριστίνα Χειλά- Φαμέλη που μετά τις “Μέλισσες” και τον “Σιωπηλό Δρόμο” παίρνει τον τίτλο της πρωταγωνίστριας, αλλά και τον Δημήτρη Λάλο που μεταμορφώνεται σε “αγριο” Κρητικό και πείθει. Τέλος, στα συν είναι η φωτογραφία από τα άγρια τοπία της Κρήτης, τα ήθη και τα έθιμά της που αναβιώνουν μέσα από την σειρά του ALPHA αλλά και η μουσική επένδυση με σαφείς επιρροές από την Μεγαλόνησο που σε βάζουν αμέσως στο κλίμα.

H σειρά έχει ως θέμα την σκληρή ιστορία ενός σύγχρονου απαγορευμένου έρωτα, στα ορεινά χωριά του Ρεθύμνου. Ενός έρωτα που δεν έπρεπε να συμβεί γιατί οι
δύο οικογένειες βρίσκονται σε μια σκληρή, πολύχρονη σύγκρουση. Ο αναπάντεχος έρωτας μεταξύ του Αστέρη Σταματάκη (Ορφέας Αυγουστίδης) και της Αργυρώς Βρουλάκη (Χριστίνα Χειλά Φαμέλη) είναι ένας έρωτας παθιασμένος που θα έρθει να ταράξει τις οικογενειακές ισορροπίες, να αμφισβητήσει την αιματηρή αναμέτρηση και να ξεσηκώσει αντιδράσεις. Η βασική ιστορία εμπλουτίζεται με φόνους με αμφισβητούμενα κίνητρα.

Ο “Σασμός” θα γίνει η νέα μας συνήθεια, ειδικά σε όλους εμας που αγαπάμε την μυθοπλασία και δη την ελληνική.

- Advertisement -

Οσα θα δείτε στα πρώτα επεισόδια:

Δευτέρα 06 Σεπτεμβρίου – Επεισόδιο 01 & Επεισόδιο 02 (Πρεμιέρα), στις 20:00

Επεισόδιο 01
Πριν από περίπου 20 χρόνια σε ορεινό χωριό της Κρήτης, ο Βασίλης Σταματάκης σκοτώνει τον Μάρκο Βρουλάκη. Μάρτυρες του φονικού η σύζυγός του Μαρίνα και τα δυο μικρά παιδιά του, η Αργυρώ και ο Πέτρος. Το φονικό ήρθε να προστεθεί στη μακρά αλυσίδα φόνων μιας βεντέτας που έχει ανοίξει εδώ και πολλά χρόνια ανάμεσα στις δυο αντίπαλες οικογένειες.
Σήμερα, στο χωριό που ζουν οι ήρωες της ιστορίας επικρατεί μια ευχάριστη αναστάτωση, καθώς όλοι ετοιμάζονται για το μεγάλο πανηγύρι του Καλοκαιριού. Ο Στεφανής Σταματάκης ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα αποφασίζει να πουλήσει ένα κτήμα για το οποίο παλιά οι δυο οικογένειες είχαν έρθει σε σύγκρουση, στον μοναδικό ενδιαφερόμενο, τον Πέτρο Βρουλάκη. Η απόφαση αυτή θα ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων κυρίως από την πλευρά της αυστηρής Καλλιόπης Σταματάκη.

Την ίδια ωρα στην Φραγκφούρτη, σε μια απεργία των πιλότων, η πτήση για Ελλάδα ακυρώνεται και έτσι γνωρίζονται και ερωτεύονται αναπάντεχα δυο ταξιδιώτες. Ο Αστέρης, γιος της οικογένειας των Σταματάκηδων, με μια ταξιδιώτισσα από την Αυστραλία, την Άρτζι και περνάνε μαζί μια νύχτα με έρωτα και πάθος. Όμως αυτή η ταξιδιώτισσα δεν είναι άλλη από την κόρη του Μάρκου… Του ανθρώπου που σκότωσε πριν από περίπου 20 χρόνια ο πατέρας του Αστέρη και επιστρέφει για πρώτη φορά στην Κρήτη, μετά από πολλά χρόνια.

Επεισόδιο 02
Ο Αστέρης συνειδητοποιεί ότι έχασε την Αυστραλέζα Άρτζι, βρίσκει όμως ένα σημείωμά της που του δίνει ελπίδες. Η Καλλιόπη ζητά το λόγο από το Στεφανή για τη συμφωνία με το Βρουλάκη, την ώρα που η Αργυρώ επιστρέφει, μετά από 20 χρόνια, στην πατρίδα της.
Ο Αντώνης καλείται να διαχειριστεί μία κρίση στο βουνό, άμα τη αφίξει ενός νέου αστυφύλακα στο τμήμα, του Μύρωνα. Ο Αστέρης φτάνει στην Αθήνα, την ώρα που η Αργυρώ συγκινημένη, σμίγει και πάλι μετά από χρόνια με την οικογένειά της. Ο Γιώργης προσεγγίζει τη Θοδώρα, εκδηλώνοντας το ενδιαφέρον του, ενώ μία επικερδέστερη προσφορά για το κτήμα, μεταστρέφει τη γνώμη του Στεφανή. Ο Πέτρος θα μάθει για την αθέτηση της συμφωνίας, και οι συνέπειες θα είναι απρόβλεπτες…

Τρίτη 07 Σεπτεμβρίου – Επεισόδιο 03 , στις 20:00
Η απόφαση του Στεφανή να αθετήσει την υπόσχεσή του και να πουλήσει το κτήμα σε ένα ξένο αναστατώνει τις δύο οικογένειες. Μαθιός και Καλλιόπη αποφασίζουν, παρά τις αντιρρήσεις του Αστέρη, να προστατέψουν τον ξάδελφο ακόμα και με τα όπλα, ενώ ο Πέτρος ψάχνει εξοργισμένος να τον βρει σε όλο το χωριό. Όσο ο Αστυνόμος προσπαθεί να κατευνάσει τα πνεύματα, η αγωνία για τη Μαρίνα και τη γιαγιά Ειρήνη κορυφώνεται…

Στο μεταξύ η Θοδώρα, έχοντας πει ψέματα στον Πέτρο, συναντιέται κρυφά με το Γιώργη για το πρώτο τους ραντεβού και τα πράγματα «αγριεύουν», ενώ ο Νικηφόρος αποθαρρύνεται όταν βλέπει το ενδιαφέρον της Τζένης για τον Άγη και γεμάτος ζήλια φεύγει από την παρέα μαζί με τον Μανόλη… Τα πράγματα, όμως, θα γίνουν ακόμα πιο περίπλοκα. Η δικηγόρος που έχει προτείνει η Άσπα στην Αργυρώ για το πληρεξούσιο αποκαλύπτεται ότι είναι η
Στέλλα! Καθώς μάλιστα η Αργυρώ την περιμένει έξω από το γραφείο της, μέσα η Στέλλα μιλά με τον Αστέρη που έχει έρθει να την επισκεφτεί. Για πρώτη φορά μετά τη Φρανκφούρτη Αστέρης και Αργυρώ βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής!

Τετάρτη 08 Σεπτεμβρίου – Επεισόδιο 04 , στις 20:00
Η Αργυρώ προβαίνει σε μία απρόσμενη ανακάλυψη στο γραφείο της Στέλλας, ενώ ο Πέτρος χωρίζει τη Θοδώρα, έξαλλος με την κοροϊδία της. Ένας άγριος τσακωμός της Στέλλας με τους γονείς της, οδηγεί στην ανακοίνωση των αρραβώνων της με τον Αστέρη. Άσπα και Θοδώρα ζητούν βοήθεια από την Αργυρώ, για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία. Κάποιος θα ανακαλύψει το παράνομο ραντεβού του Στεφανή με την Άσπα, την ώρα που η Μαρίνα θα προσπαθήσει να προστατεύσει το γιο της από μπλεξίματα με το νόμο.

Η Θοδώρα παραμονεύει τον Πέτρο, γυρεύοντας εκδίκηση. Ο Αστέρης δίνει δαχτυλίδι στη Στέλλα, επισημοποιώντας τη σχέση τους, ένα απρόσμενο τηλεφώνημα, ωστόσο, θα τον φέρει αντιμέτωπο με κάτι που δεν περιμένει…

Πέμπτη 09 Σεπτεμβρίου – Επεισόδιο 05 , στις 20:00
Η ηρεμία μετά την πρώτη καταιγίδα δεν διαρκεί πολύ για το Στεφανή. Το καινούριο αμάξι που παίρνει με τα λεφτά του κτήματος εξοργίζει τη Βασιλική και τους Σταματάκηδες και οδηγεί σε νέα σύγκρουση με τον Πέτρο, ενώ η σχέση του με την Άσπα κάνει τον άντρα της, τον Κώστα, όλο και πιο καχύποπτο απέναντί της. Από την άλλη πλευρά η συνάντηση του Πέτρου με τον Αστέρη, ύστερα από την προτροπή του παπά Μιχάλη, αφήνει ελπίδες πως η αναζωπύρωση της βεντέτας ακόμα αργεί.
Το βράδυ, στο μεγάλο πανηγύρι του καλοκαιριού, καθώς όλοι γλεντάνε με τα τραγούδια του Βασίλη Σκουλά, τα πάθη και τα μυστικά του χωριού βρίσκουν ευκαιρία να βγουν και πάλι στην επιφάνεια. Η Καλλιόπη, ο Αστέρης και ο Μαθιός συναντούν για πρώτη φορά επίσημα την οικογένεια της Στέλλας, ενώ λίγο πιο κει Μαρίνα, Πέτρος και Αργυρώ πίνουνε στη γιορτή της. Καθώς ο χορός στην πίστα φουντώνει η Αργυρώ και ο Αστέρης συναντιούνται για πρώτη φορά….

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *