Προσωρινή διαγραφή Λιάγκα από ΕΣΗΕΑ

Τίνα Μεσσαροπούλου
Τίνα Μεσσαροπούλου

Στη διαγραφή του Γιώργου Λιάγκα από τα μητρώα της προχώρησε η ΕΣΗΕΑ. Η Ένωση προχώρησε σε αυτή την κίνηση μετά τα όσα είπε ο δημοσιογράφος στην εκπομπή του στον ΣΚΑΪ μετά την παρενόχληση της φοιτήτριας στη βιβλιοθήκη του ΑΠΘ. Η ποινή επιβλήθηκε με ψήφους 4 έναντι 1. Μάλιστα η μειοψηφία πρότεινε τη διαγραφή του δημοσιογράφου για ένα έτος.

Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στο σκεπτικό της απόφασης ο δημοσιογράφος εμφάνισε με απαράδεκτο τρόπο το περιστατικό. Μάλιστα τονίζεται ότι χρησιμοποιήθηκε φρασεολογία που παραβιάζει όχι μόνο τον Κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας αλλά και τους κανόνες κοινωνικής συμπεριφοράς.

Στην απολογία του ο Γιώργος Λιάγκας υποστήριξε ότι ήταν ένα ατυχές συμβάν, χωρίς κανένα δόλο και καμία στοχοποίηση. Μάλιστα χαρακτήρισε ακραία υπερβολικές τις διαστάσεις που πήρε το συγκεκριμένο θέμα από την κοινή γνώμη. “Ήταν ένα ατυχές συμβάν, ένα λάθος μας χωρίς κανένα δόλο και χωρίς καμία στοχοποίηση και πρόθεση” σημείωσε χαρακτηριστικά ο δημοσιογράφος και παρουσιαστής του ΣΚΑΪ, Γιώργος Λιάγκας προσθέτοντας: “Ζητήσαμε, μετά το γεγονός αυτό, πολλές φορές συγγνώμη ειλικρινή και ουσιαστική και πραγματικά με θλίβει το γεγονός ότι μετά από τόσα χρόνια εμπειρίας, ούτε εγώ ούτε οι συνεργάτες της εκπομπής, ότι μια ατυχέστατη δική μας τηλεοπτική στιγμή, θα μπορούσε να πάρει αυτές τις μέχρι ενός σημείου δικαιολογημένης έστω και ακραία υπερβολικές διαστάσεις”.

Ακολουθεί σχετικό απόσπασμα από την απόφαση του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ:
Ο εγκαλούμενος συν. Γιώργος Λιάγκας, υπεύθυνος της εκπομπής «Μεσημέρι με τον Γιώργο Λιάγκα» στον Τ/Σ Σκάϊ, στις 07.11.19, παρουσίασε στη διάρκεια της εκπομπής αυτής, θέμα σχετιζόμενο με ιδιότυπη σεξουαλική παρενόχληση στη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με θύμα φοιτήτρια. Δυστυχώς, κατά τρόπο προκλητικά ανεύθυνο, άφησε να εξελιχθεί η παρουσίαση του θέματος όχι μόνο χωρίς την επιβαλλόμενη διακριτικότητα προς την παθούσα, αλλά με απαράδεκτους σχολιασμούς, ειρωνείες και γέλωτες από τους συμμετέχοντες στην εκπομπή, ευτέλισε κάθε έννοια αξιοπρέπειας.
Ακόμη με παρεμβάσεις τρίτου προσώπου, που περιέλουζε με νερό συμμετέχοντα πρόσωπα, εμφανίστηκαν εικόνες χαμηλού επιπέδου, εντελώς αντίθετου προς στοιχειώδεις κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Αποτέλεσμα. πέραν των άλλων η έντονη κατακραυγή, από μεγάλη μερίδα του κοινωνικού συνόλου, που μεταξύ άλλων αποτυπώθηκε με καταιγίδα διαμαρτυριών και αποδοκιμασιών στο διαδίκτυο, ενώ πολλά άτομα προσέφυγαν με καταγγελίες τους και προς την ΕΣΗΕΑ, πολλές από τις οποίες ανωτέρω εκτίθενται.
Η επακολουθήσασα συγγνώμη του συν. Λιάγκα προφανώς και δεν ήταν δυνατόν να κατασιγάσει τις αντιδράσεις, καθώς η παράλειψή του να παρέμβει στη διάρκεια της εκπομπής και να σταματήσει όλη αυτή την ευτελιστική ατμόσφαιρα ήταν προκλητική. Για τα συμβάντα στην εκπομπή, έντονη υπήρξε και η αντίδραση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, που επέβαλε ποινή προστίμου στον Τ/Σ Σκάϊ, ενώ ως προς την εκπομπή, απαγόρευσε πρόσκαιρα τη μετάδοσή της.
Να σημειωθεί εξ άλλου ότι ο συν. Λιάγκας έχει επανειλημμένα υποστεί πειθαρχικό έλεγχο, αντιμετωπίζοντας μάλιστα αδιάφορα τις αποφάσεις του Συμβουλίου, λειτουργώντας κατ’ εξακολούθηση αντίθετα με τους κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας Κατόπιν αυτών, το ΠΠΣ έκρινε τον εγκαλούμενο συν. Γιώργο Λιάγκα ομόφωνα πειθαρχικά ελεγκτέο, για παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ και θ’ του Καταστατικού και άρθρου 2, παρ. ε’ και άρθρου 7, εδ. β’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας
Ως προς την ποινή, το Συμβούλιο με ψήφους 4 έναντι 1 του επέβαλε την προσωρινή διαγραφή 6 μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ. Η μειοψηφία ήταν υπέρ της προσωρινής διαγραφής 1 έτους. Η απόφαση καθαρογράφηκε και εγκρίθηκε την Τρίτη, 28.01.20.

- Advertisement -

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *