To εστιατόριο Pelagos ανοίγει τις πόρτες του στο Four Seasons Athens, εστιάζοντας
δημιουργικά στα θαλασσινά, προτείνοντας νέους άξονες στον ορισμό του Fine Dining.
Στις 13 Μαΐου, το εστιατόριο Pelagos ξεκινά τη λειτουργία του στο Four Seasons Astir Palace
Hotel Athens της μαγευτικής Αθηναϊκής Ριβιέρα, συστήνοντας μια ανατρεπτική προσέγγιση
στα θαλασσινά και μια νέα ανάγνωση της δημιουργικής κουζίνας, που εστιάζει στις τοπικές
γεύσεις και αντλεί έμπνευση από τη Μεσόγειο.
Ο σεφ Luca Piscazzi ανέλαβε πρόσφατα τα ηνία του εστιατορίου που βλέπει στα γαλήνια
νερά του Σαρωνικού Κόλπου και θα αποτελέσει σημείο αναφοράς στο Four Seasons.
Επικεντρωμένος στην αφοσίωση του εστιατορίου στα φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, ο
Piscazzi γιορτάζει το νέο ξεκίνημα του Pelagos δημιουργώντας ένα συναρπαστικό μενού.
Κομψές και ταυτόχρονα τολμηρές προτάσεις περιμένουν τους επισκέπτες του Pelagos:
Ευρηματικά ορεκτικά που βασίζονται στις ωμές πρώτες ύλες συνοδεύονται από φρέσκα
ψάρια σε αναπάντεχους συνδυασμούς, ενώ το αρνάκι γάλακτος και το wagyu beef
συμπληρώνουν δυναμικά τη λίστα. Τα δροσιστικά κι ανάλαφρα επιδόρπια ολοκληρώνουν
την εμπειρία γεύσης με μια ωδή στα φρούτα και τα λουλούδια.
- Advertisement -
Ένας σεφ με περγαμηνές Michelin
Αφού κέρδισε αναγνώριση σε σημαντικά εστιατόρια με αστέρια Michelin σε Ρώμη, Χονγκ
Κονγκ, Πεκίνο και Λονδίνο, ο Piscazzi αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα για αλλαγή πλεύσης. Έτσι,
μετακόμισε στην Αθήνα με την οικογένειά του, προκειμένου να απολαύσει το μοναδικό
lifestyle της Αθηναϊκής Ριβιέρα. Ο τελευταίος του μαγειρικός σταθμός πριν την Αθήνα, τον
βρήκε στο πλάι της Anne-Sophie Pic ως Head Chef στο εστιατόριο La Dame de Pic του
Λονδίνου. Το εν λόγω εστιατόριο, που βρίσκεται στο Four Seasons Ten Trinity Square,
κέρδισε δύο – από τα τέσσερα – αστέρια Michelin που έχει σήμερα, κατά τη διάρκεια της
θητείας του Piscazzi.
Ο Piscazzi φέρει από τη φύση του ένα μαγειρικό ήθος που αψηφά τον εντυπωσιασμό, κι
επιλέγει να επενδύσει σε πιάτα οικεία, με άμεσα αναγνωρίσιμα υλικά, καθώς και στην
ανάδειξη των πλούσιων γεύσεων, αρωμάτων και υφών των εποχιακών πρώτων υλών.
Χαμηλών τόνων αλλά με καινοτόμες ιδέες και λάτρης του πειραματισμού, η γεύση για
εκείνον είναι ό,τι πιο σημαντικό σε ένα πιάτο. Δημιουργώντας το μενού του Pelagos, ο
Piscazzi, πρεσβευτής της έννοιας του απροσδόκητου, εφάρμοσε στα ψάρια και τα
θαλασσινά τεχνικές συνυφασμένες με την επεξεργασία του κρέατος, καθώς και ιδέες
γνήσια προσωπικές.
«Θέλησα να βρω τρόπο να χρησιμοποιήσω αγνή μαστίχα από το νησί της Χίου. Έτσι
σκέφτηκα να περιβάλλω ένα ολόκληρο ψάρι με μαστίχα, ως μέρος της παραδοσιακής
διαδικασίας ξηρής ωρίμανσης (dry aging)», σημειώνει ο Piscazzi. «Ανακάλυψα πως η ρητίνη
της μαστίχας όχι μόνο προσδίδει ένα γλυκό άρωμα στο ψάρι, αλλά έχει την ιδιότητα να το
διατηρεί με όμορφο τρόπο και να κάνει τη σάρκα του πιο ζουμερή».
Βρίσκοντας έμπνευση στους κόλπους της Μεσογείου
Ο Piscazzi δεν απολαμβάνει τίποτα περισσότερο από έναν μοναχικό περίπατο στην παραλία
που βρίσκεται λίγα βήματα από το σπίτι του, όπου συχνά μπορεί να τον βρει μία από τις
γαστρονομικές του επιφοιτήσεις. «Η ομορφιά της Ελλάδας και της ζωής στη Μεσόγειο
έγκειται στο ότι οι απλές απολαύσεις βρίσκονται στον πυρήνα των πάντων», λέει.
Αντλώντας έμπνευση από τη συνεχώς μεταβαλλόμενη διάθεση της θάλασσας, η νέα ομάδα
του Pelagos εξειδικεύεται στο να γεννά τις δικές της ερμηνείες των παγκόσμιων
γαστρονομικών τάσεων.
«Εξασφαλίζουμε τις περισσότερες πρώτες ύλες μας από ντόπιους προμηθευτές, κυρίως
ψάρια και θαλασσινά που αλιεύονται με βιώσιμο τρόπο, ενώ παράλληλα διασφαλίζουμε
ότι τίποτα δεν πάει χαμένο. Αν έχουμε ένα μεγάλο ψάρι, θα σερβίρουμε το ωμό μέρος, θα
φτιάξουμε κρέμα από την κοιλιά και, αν έχει αυγά, θα τα κρατήσουμε για να φτιάξουμε
bottarga (αυγοτάραχο)», λέει ο Piscazzi. «Τα ψάρια, όπως τα λαχανικά, έχουν εποχικότητα.
Ζητώ πάντα από τον ψαρά μου να μου υποδείξει ο ίδιος ποια ψάρια να χρησιμοποιήσω».
Οι επισκέπτες μπορούν να επιλέξουν για αρχή ένα ταρτάρ τόνου με trompette κολοκυθιού,
πιπέρι cubeba, και παγωτό από φιστίκι και φύλλα δάφνης. Στα signature κυρίως πιάτα
βρίσκει κανείς το λαβράκι με αγκινάρα, μαστίχα και καπνιστό χαβιάρι και το Kagoshima
Wagyu με ντομάτα coeur de boeuf, tsukudani, πατάτα και καπνιστό χέλι.
Τρία μενού degustation με τέσσερα έως οκτώ πιάτα, προσφέρουν ολοκληρωμένους
γευστικούς περιπάτους στο σύνολο του μενού. Στη λίστα κρασιών, οι ακτές της Μεσογείου
έχουν την τιμητική τους, με περιζήτητες ετικέτες από το Μπολγκέρι έως τη Βουργουνδία,
συμπεριλαμβανομένων και μοναδικών ελληνικών ποικιλιών και αμπελώνων.
Design που αντηχεί τη ναυτική κληρονομιά της Ελλάδας
Η βαθιά σύνδεση του εστιατορίου με τη θάλασσα αποτυπώνεται στον ίδιο τον σχεδιασμό
του. Η σπουδαία ομάδα αρχιτεκτονικής και interior design Μartin Brudnizki Design Studio
έκανε τα μαγικά της στον εσωτερικό, αλλά και τον εξωτερικό χώρο του Pelagos.
To ζεστό design του εστιατορίου αποτίνει φόρο τιμής στη ναυτική κληρονομιά της Ελλάδας,
δημιουργώντας την εντύπωση ενός καμπυλωτού κύτους, με το σαλόνι ενός πολυτελούς,
ψηλοτάβανου κρουαζιερόπλοιου με γυαλισμένο ξύλο, vintage φωτιστικά και καθίσματα
από δέρμα στο χρώμα της καραμέλας. Το μαρμάρινο δάπεδο έχει αναφορές σε ιστιοφόρα,
τα πλεκτά λευκά σχοινιά στους τοίχους φέρνουν στο νου καραβόσκοινα, ενώ το Αττικό
μάρμαρο σε λευκό-γκρι και οι λεπτεπίλεπτοι πολυέλαιοι συμπληρώνουν την ανεπιτήδευτη
κομψότητα του εστιατορίου.
Το κλασικό Martini bar του Pelagos είναι μια κομψή αναφορά στη ρετρό αίγλη της
δεκαετίας του '60 καθώς και στην πλούσια σε διάσημους αστέρες ιστορία του ξενοδοχείου.
Πρόκειται για ένα bar στο οποίο είναι εύκολο να φανταστεί κανείς τον Sean Connery ως
James Bond με το λευκό του σακάκι και το μαύρο παπιγιόν να κάθεται σε ένα ψηλό σκαμνί
σε σχήμα αχιβάδας, ακουμπώντας το Martini του στη γυαλιστερή μπάρα από πετρόλ
μάρμαρο και μπρούτζο. Ένα fast forward στον 21ο αιώνα φέρνει στο πρώτο πλάνο τους
έμπειρους mixologists του Four Seasons να δημιουργούν εδώ πλήθος ευφάνταστων κοκτέιλ
με φρέσκους χυμούς, Premium ποτά και βότανα της Μεσογείου.
Στον εξωτερικό χώρο, η ωδή στην αύρα της χρυσής εποχής της κρουαζιέρας συνεχίζεται. Οι
πολυθρόνες από μαύρη ψάθα είναι στραμμένες προς τον Σαρωνικό, χαρίζοντας στους
συνδαιτυμόνες ανεμπόδιστη θέα στα ήρεμα νερά του. Το χάδι του ανέμου φέρνει μαζί του
το αναζωογονητικό ιώδιο της θάλασσας, μαζί με τη γεμάτη θετική ενέργεια θέρμη του
ήλιου. Μοιάζει σα να βρίσκεται κανείς στο ψηλότερο κατάστρωμα ενός πλοίου,
καταγράφοντας κάθε καρέ από το ηλιοβασίλεμα της Αθηναϊκής Ριβιέρα, υπό τον ήχο των
γλάρων και με τις φιγούρες των ιστιοφόρων να χορεύουν στη χάλκινη επιφάνεια που
σχηματίζει ο ήλιος πάνω στη θάλασσα.
Lead with Care
Η υγεία και η ασφάλεια παραμένουν πάντοτε η πρώτη προτεραιότητα της ομάδας του Four
Seasons. Με σκοπό να προσφέρουν ένα ασφαλές περιβάλλον για τους επισκέπτες και τους
υπαλλήλους τους, τα Four Seasons ανά τον κόσμο εφαρμόζουν τους κανονισμούς τους Lead
With Care, μιας στρατηγικής που σχεδιάστηκε σε συνεργασία με το Johns Hopkins Medicine
International κι έχει σαν επίκεντρό της την προστασία της υγείας και της ασφάλειας.
Καθώς το Four Seasons Astir Palace Athens ανοίγει ξανά τις πόρτες του, ολόκληρη η ομάδα
έχει δεσμευτεί να διασφαλίσει τα υψηλότερα επίπεδα υγείας και υγιεινής, χωρίς κανέναν
συμβιβασμό στην ποιότητα της εμπειρίας των επισκεπτών του.
Το εστιατόριο Pelagos θα λειτουργεί για δείπνο από τις 13 Μαΐου, καλωσορίζοντας
επισκέπτες από όλη την Αθήνα. Τηλεφωνικές κρατήσεις στο +30 21 0890 1190.