Πριν από μερικές ημέρες, η Lisa Su, CEO της AMD παρουσίασε τους νέους επεξεργαστές Ryzen 3ης γενιάς που βασίζονται στην αρχιτεκτονική Zen 2 της AMD.

Με τους Ryzen 3ης γενιάς, η AMD χρησιμοποιεί μία multi-chip συσκευασία, που περιλαμβάνει το die ενός νέου ελεγκτή I/O που κατασκευάζεται στα 14nm και ο οποίος, μεταξύ άλλων, ενσωματώνει τον dual-channel ελεγκτή μνήμης DDR4 καθώς και το «PCI Express 4.0 root complex» καθώς και δύο οκταπύρηνα CPU chiplets αρχιτεκτονικής Zen 2. Η νέα πλατφόρμα της AMD, που αποτελείται από τους 3ης γενιάς επεξεργαστές Ryzen και το AMD X570 chipset προσφέρει συνολικά 40 PCIe Gen 4.0 lanes για κάρτες γραφικών, M.2 NVMe υποδοχές κ.ά.

Η Radeon RX 5700 είναι μία από τις πρώτες κάρτες γραφικών που είναι συμβατές με PCI Express 4.0, όμως και το Aorus NVMe Gen4 SSD είναι από τα πρώτα solid state drives που εκμεταλλεύονται το πρότυπο επιδεικνύοντας τις εκπληκτικές δυνατότητες του, όσον αφορά στις ταχύτητες εγγραφής και ανάγνωσης. Πιο συγκεκριμένα, το Aorus NVMe Gen4 SSD επιτυγχάνει ταχύτητα ανάγνωσης 5000MB/s και ταχύτητα εγγραφής 4400MB/s.

Πρόκειται για αύξηση 56% στην ταχύτητα ανάγνωσης και πάνω από διπλάσια ταχύτητα εγγραφής από εκείνες που επιδεικνύει το 970 EVO της Samsung, ένα από τα ταχύτερα NVMe SSDs της αγοράς. Μαζί με την Gigabyte, και η Corsair ανακοίνωσε στην έκθεση Computex ένα παρόμοιας ταχύτητας solid state drive, το MP600 NVMe SSD. Και τα δύο προϊόντα χρησιμοποιούν τον ελεγκτή Phison PS5016-E16 και NAND flash μνήμη τύπου 3D TLC (από την Toshiba στην περίπτωση του Aorus).

Όπως μπορείτε να δείτε, το Aorus NVMe Gen4 SSD διαθέτει χάλκινο διαχύτη θερμότητας, κάτι που ενδεχομένως δείχνει ότι για να επιτευχθούν τέτοιες ταχύτητες ορισμένα στοιχεία του αναπτύσσουν υψηλές θερμοκρασίες. Η Gigabyte υποστηρίζει ότι η χάλκινη ψύκτρα βοηθάει στην μείωση της αναπτυσσόμενης θερμοκρασίας κατά 14%. To Aorus NVMe Gen4 SSD θα κυκλοφορήσει σε εκδόσεις του 1TB και των 2TB. Δυστυχώς, η Ταϊβανέζικη εταιρεία δεν ανακοίνωσε τις τιμές για τις δύο εκδόσεις του νέου της, εντυπωσιακού, προϊόντος της.

Πηγή: insomnia.gr