Μνημόνιο Συνεργασίας ΕΔΑ Αττικής με Δήμο Ραφήνας-Πικερμίου

-

- Advertisement -

Το δρόμο για τη σύνδεση της Ανατολικής Αττικής με το Δίκτυο Διανομής Φυσικού Αερίου, ανοίγει το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψε σήμερα η Εταιρεία Διανομής Αερίου Αττικής με τον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΕΔΑ Αττικής, το μνημόνιο συνιστά το επιστέγασμα της άριστης συνεργασίας των δυο μερών, αλλά και της δέσμευσής τους για το συντονισμό των προσπαθειών τους, με στόχο να φτάσει το φυσικό αέριο στην Ανατολική Αττική το συντομότερο δυνατό.

- Advertisement -

Τα έργα διασύνδεσης σχεδιάζεται να ξεκινήσουν από την περιοχή της Ανθούσας, καταλήγοντας στη Ραφήνα και περιλαμβάνουν την επέκταση κατά 11,5 km του δικτύου βασικής υποδομής φυσικού αερίου, προς αυτή την περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας της Ανατολικής Αττικής.

Ουσιαστικά πρόκειται για το σχεδιασμό και την υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου που θα τροφοδοτεί το σύνολο των ενδιάμεσων περιοχών (Ντράφι, Χριστούπολη, Σπάτα, Διώνη, Καλλιτεχνούπολη, Αρτέμιδα), αλλά και το Κέντρο του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου, στην πρώτη φάση της υλοποίησης του έργου. Επιπλέον, ο νέος αγωγός θα μπορεί (με την απαραίτητη επέκταση) να υποστηρίξει μελλοντικά και τις περιοχές: Νέου Βουτζά, Νέας Μάκρης και Μαραθώνα.

Με την ολοκλήρωση των έργων, ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου θα είναι ο πρώτος που θα τροφοδοτηθεί με φυσικό αέριο, καθώς πρόκειται να αναπτυχθεί δίκτυο χαμηλής πίεσης στο Κέντρο της Ραφήνας. Οι πρώτες συνδέσεις κατοικιών και επαγγελματικών χώρων στο κέντρο της Ραφήνας αναμένονται τις αρχές του 2024 με την ΕΔΑ Αττικής να αναλαμβάνει τη σύνδεση του Σύγχρονου Αθλητικού Κέντρου, το οποίο εξυπηρετεί συμπολίτες μας με ειδικές ανάγκες (ΑμΕΑ).

Ο προϋπολογισμός του έργου εκτιμάται σε 5,5 εκατ. ευρώ, ωστόσο, η συνολική δαπάνη θα προσδιοριστεί επακριβώς με την επιλογή της όδευσης του δικτύου υποδομής φυσικού αερίου, ενώ τα ποσοστά συμμετοχής θα καθοριστούν το προσεχές διάστημα, με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης. Παράλληλα, για τη χρηματοδότηση του έργου πραγματοποιούνται συζητήσεις και με την Περιφέρεια Αττικής για τη δέσμευση των απαραίτητων κονδυλίων από σχετικά προγράμματα χρηματοδότησης.

Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος της ΕΔΑ Αττικής κ. Πιέρρος Χατζηγιάννης, δήλωσε:

«Σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για όλους εμάς στην ΕΔΑ Αττικής. Με το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράψαμε με τον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου, τίθενται οι βάσεις υλοποίησης ενός έργου πνοής για την Ανατολική Αττική. Το επόμενο διάστημα η εταιρεία μας θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για το σχεδιασμό και την επέκταση του δικτύου στις εν λόγω περιοχές, ώστε σύντομα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου, αλλά και όλης της Ανατολικής Αττικής, να μπορούν να απολαύσουν τα οφέλη του φυσικού αερίου. Με τη συνδρομή όλων των εμπλεκόμενων φορέων σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε και αναλυτικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου.»

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος κ. Ευάγγελος Μπουρνούς, σημείωσε:

«Η σημερινή ημέρα είναι ιστορικής σημασίας. Η Ανατολική Αττική, ο Δήμος Ραφήνας-Πικερμίου μπαίνουν στο χάρτη φυσικού αερίου, χάρη στην υπογραφή του πρώτου μνημονίου συνεργασίας με την ΕΔΑ Αττικής, για ένα κρίσιμο έργο που θα έχει ολοκληρωθεί  μέχρι το 2024. Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τη διοίκηση, το επιστημονικό δυναμικό της ΕΔΑ Αττικής και τον κ. Χατζηγιάννη προσωπικά, που με το όραμα και τη διάθεση συνεργασίας που επέδειξαν, φτάσαμε στις σημερινές υπογραφές. Αλλά και τον Γιώργο Πατούλη και την Περιφέρεια Αττικής, που ήταν και παραμένουν σημαντικοί αρωγοί σε όλη αυτή την προσπάθεια. Είναι μεγάλη μέρα για τους πολίτες Ραφήνας-Πικερμίου. Γυρίζουμε σελίδα στο μέλλον.»

Αμέσως μετά την υπογραφή του μνημονίου και την εξασφάλιση της χρηματοδότησης των έργων, θα εκπονηθεί η προμελέτη, με τα υποστηρικτικά σχέδια για την οριστικοποίηση της όδευσης του αγωγού και θα δρομολογηθούν οι αναγκαίες παραχωρήσεις εκτάσεων για την εγκατάσταση του απαραίτητου εξοπλισμού. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η υπογραφή της σύμβασης με τους Φορείς, ώστε να εκκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία, εντός του πρώτου εξαμήνου του ερχόμενου έτους.

Η κατασκευή του κύριου τμήματος μέσης πίεσης του αγωγού αναμένεται να ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2021 και να έχει ολοκληρωθεί εντός του 2023, μαζί με τον βρόγχο Χαμηλής Πίεσης του κέντρου της Ραφήνας, ενώ οι πρώτες συνδέσεις κατοικιών και επαγγελματικών χώρων υπολογίζονται για τις αρχές του 2024.

- Advertisement -

Τελευταία άρθρα

Είναι επίσημο: Ο Νίκος Μουτσινάς για άλλα δυο χρόνια στον ΣΚΑΪ

Μπορεί κάποια δημοσιεύματα να ήθελαν τον Νίκο Μουτσινά να φεύγει από τον ΣΚΑΪ αλλά όταν έχεις ένα τέτοιο χαρτί...

Το δελτίο της νοηματικής προκαλεί απώλειες στα κανάλια

Σε μεγάλο εμπόδιο έχει εξελιχθεί το δελτίο της νοηματικής τόσο για τον ΣΚΑΪ όσο και για το STAR με...

Στην COSMOTE TV η αποκαλυπτική συνέντευξη του πρίγκιπα Χάρι στο “The Late Late Show” και τον Τζέιμς Κόρντεν

Η αποκαλυπτική συνέντευξη του πρίγκιπα Χάρι της Μεγάλης Βρετανίας, στον Τζέιμς Κόρντεν («The Late Late Show») με θέμα τους λόγους που αποσύρθηκε από τα βασιλικά του καθήκοντα θα...

Και επίσημα ο Μανούσος Μανουσάκης στην ΕΡΤ

«Πράσινο φως» από το διοικητικό συμβούλιο της δημόσιας τηλεόρασης δόθηκε στη νέα σειρά του σκηνοθέτη. Αποφασίστηκε το κόστος ανάθεσης της...
- Advertisement -
- Advertisement -

Μπορεί επίσης να σας αρέσειΣΧΕΤΙΚΑ
Συνιστάται σε εσάς