Το έργο “Σμύρνη μου αγαπημένη” συγκλόνισε χιλιάδες θεατές και έγινε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην ιστορία του ελληνικού θεάτρου. Τη συνέχεια του ετοιμάζεται να ανεβάσει η Μιμή Ντενίση στο “ΘΕΑΤΡΟΝ” του Κέντρου Πολιτισμού “Ελληνικός Κόσμος” σε παραγωγή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού από τις 16 Οκτωβρίου 2019 με τίτλο “Κι από Σμύρνη…Σαλονίκη”.
Στο πλαίσιο των στόχων του για την προβολή αλλά και τη διατήρηση της ελληνικής ιστορίας και της ιστορικής μνήμης, το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, υλοποιεί και πάλι μια μεγάλη παραγωγή με ζωντανή μουσική, πλούσια σκηνικά, κοστούμια εποχής και ρεαλιστικές βιντεοπροβολές, εκμεταλλευόμενο τις πολλαπλές δυνατότητες που δίνει η υπερσύγχρονη σκηνή της αίθουσας “Αντιγόνης” με τον μοναδικό ψηφιακό οπτικοακουστικό εξοπλισμό με βάση τα δεδομένα της Ελλάδας.
Η Μιμή Ντενίση είναι η πρωταγωνίστρια του έργου, ενώ έχει αναλάβει να γράψει αλλά και να σκηνοθετήσει το έργο και τη συνέχεια της ζωής των ηρώων μας που επέζησαν της Μικρασιατικής καταστροφής και προσπάθησαν να αρχίσουν τη ζωή τους στην νέα τους πατρίδα, τη Θεσσαλονίκη, από την αρχή. Πρόκειται για ένα σύνθετο έργο που φέρνει στην επιφάνεια άγνωστα στοιχεία για την εποχή του Μεσοπολέμου η οποία και υπήρξε μια από τις πιο ταραγμένες εποχές της Ελλάδας.
- Advertisement -
Όσον αφορά την υπόθεση του έργο, η αρχόντισσα της Σμύρνης Φιλιώ Μπαλτατζή και τα παιδιά της καταφέρνουν να επιζήσουν της Μικρασιατικής καταστροφής και μετά από μεγάλες περιπέτειες καταλήγουν στη Μακεδονία. Η Σαλονίκη γίνεται η πατρίδα των προσφύγων. Μια πολυπολιτισμική πόλη με ντόπιους, πρόσφυγες, Πόντιους και Εβραίους που ζουν αρμονικά παρά τις διαφορές τους. Το έργο παρακολουθεί την πορεία της οικογένειας και πολλών νέων χαρακτήρων την περίοδο από την ανταλλαγή των πληθυσμών μέχρι την αρχή του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου. Η ανέλιξη των προσφύγων από την απόλυτη φτώχεια σε μια καινούρια αξιοπρεπή ζωή, η προσπάθειά τους να γίνουν ένα με τ’ αδέλφια τους στην Ελλάδα, η άνοδος και η πτώση της ακμάζουσας Εβραϊκής κοινότητας, δίνονται ανάγλυφα μέσα από τους χαρακτήρες. Το έργο είναι μια μεγάλη νωπογραφία της εποχής με φόντο την πολιτική κατάσταση μέσα από προσωπικές ιστορίες και με τη μουσική της εποχής από τα σεφαραδίτικα, μέχρι τα ρεμπέτικα και τον Αττίκ, να αναδεικνύουν τις αισθητικές και πολιτιστικές αντιθέσεις ανάμεσα σε ντόπιους και πρόσφυγες.
Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως το έργο γράφτηκε μετά από ενδελεχή έρευνα σε κείμενα ελληνικά και ξένα, Θεσσαλονικιών συγγραφέων και Εβραίων και θα ανέβει, όπως και η «Σμύρνη μου αγαπημένη», στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» την επόμενη καλλιτεχνική περίοδο 2019-2020.