Η Σταματίνα Τσιμτσιλή μαγείρεψε συνταγή του Άκη Πετρετζίκη και εκείνος της τηλεφώνησε για να τις δώσει extra tips

team
team

Noodles λαχανικών μαγείρεψε η Σταματίνα Τσιμτσιλή σήμερα, Παρασκευή, στο Happy Day, σε συνταγή του Άκη Πετρετζίκη. Μάλιστα, ο αγαπημένος σεφ παρενέβη τηλεφωνικά για να δώσει τα εύσημα στη Σταματίνα!

Υπενθυμίζουμε ότι ο Άκης «μαγειρεύει», κάθε Σάββατο και Κυριακή, στις 16:40, στο «Kitchen Lab» του, από τη συχνότητα του «Alpha».

Δείτε το απόσπασμα

- Advertisement -


«Kitchen Lab»
Σάββατο 21 και Κυριακή 22 Νοεμβρίου στις 16:40

Συνταγές με απλά υλικά αλλά πολύ ξεχωριστά συνδυασμένα μεταξύ τους προτείνει ο Άκης Πετρετζίκης στο «Kitchen Lab» για το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Νοεμβρίου, στις 16:40.

Η  ιταλική εκδοχή της ομελέτας, μια healthy φριτάτα με ζυμαρικά, είναι το πρώτο πιάτο στο σαββατιάτικο μενού. Ξεκινάει κόβοντας μια πράσινη και μια κόκκινη πιπεριά σε λεπτές λωρίδες, το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες και τα βάζει στο τηγάνι, αρχικά χωρίς ελαιόλαδο και αφού πάρουν καπνιστό άρωμα ρίχνει ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και σοτάρει. Παράλληλα, σε κατσαρόλα με νερό που βράζει ρίχνει σπαγγέτι, αλάτι και βράζει. Βάζει σε ένα μπολ τα ασπράδια από 10 αυγά, γάλα και ανακατεύει. Προσθέτει αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, τσένταρ, κοτόπουλο κομμένο σε μικρά κομμάτια, τις πιπεριές και το κρεμμύδι από το τηγάνι, μπέικιν πάουντερ και ανακατεύει.

Σουρώνει τα σπαγγέτι, τα βάζει στο μπολ και ανακατεύει καλά. Απλώνει ελαιόλαδο σε ένα σκεύος για παέγια, βάζει το μείγμα και απλώνει και άλλο τσένταρ. Βάζει ντοματίνια, ελαιόλαδο, πιπέρι και ψήνει για 30 λεπτά. Σερβίρει με ρίγανη, πιπέρι και ελαιόλαδο.

Για κυρίως πιάτο ο Άκης επιλέγει  μοσχαρίσια μάγουλα στη χύτρα ταχύτητας. Η διαδικασία είναι απλή και ξεκινάει με τον αγαπημένο μας σεφ να αφαιρεί με ένα μαχαίρι τη μεμβράνη που έχει το κρέας. Απλώνει ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Μεταφέρει στη χύτρα ταχύτητας και σοτάρει και από τις δύο πλευρές. Αφαιρεί σε πιάτο και αφήνει στην άκρη.

Στην συνέχεια, τοποθετεί ξανά τη χύτρα ταχύτητας στη φωτιά και βάζει ελαιόλαδο. Κόβει ένα κρεμμύδι σε μεγάλα κομμάτια, 2 στικ σέλερι σε μικρά και ένα καρότο σε μισοφέγγαρα. Μεταφέρει στη χύτρα ταχύτητας και σοτάρει για 2 με 3 λεπτά. Προσθέτει 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες, δύο φύλλα δάφνης και σοτάρει. Κόβει το κρέας σε κομμάτια, τα βάζει στη χύτρα και προσθέτει αλεύρι, κόκκινο κρασί, πελτέ ντομάτας, ντομάτα κονκασέ, νερό, ζωμό λαχανικών και ανακατεύει. Καλύπτει με το καπάκι, γυρνάει τη βαλβίδα στην κατάλληλη ένδειξη και σιγοβράζει σε χαμηλή φωτιά για περίπου μια ώρα. Αποσυμπιέζει τη χύτρα ταχύτητας και σερβίρει το πεντανόστιμο και θρεπτικότατο κρέας του με πουρέ πατάτας, ελαιόλαδο και ρίγανη.

Για επιδόρπιο ο Άκης επιλέγει μια γρήγορη τούρτα με σαβαγιάρ, ένα γλυκό αέρινο, δροσερό, το οποίο το εμπλουτίζει με μια καταπληκτική κρέμα, καραμελωμένους ξηρούς καρπούς και βύσσινο.  Στον κάδο του μίξερ ρίχνει τυρί κρέμα, κρέμα γάλακτος, βανίλια, άχνη ζάχαρη, ξύσμα λεμονιού και χτυπάει δυνατά με το σύρμα για 2 με 3 λεπτά.  Βάζει μεμβράνη σε ένα ταψάκι, απλώνει στη βάση το ¼ από την κρέμα και καλύπτει με το 1/3 από τα σαβαγιάρ. Ακολουθεί την ίδια διαδικασία για τα υπόλοιπα υλικά, καλύπτει με μεμβράνη και μεταφέρει στο ψυγείο. Αφήνει για 6 με 8 ώρες να κρυώσει καλά και να σταθεροποιηθεί, ξεφορμάρει και σερβίρει με λιωμένη κουβερτούρα, γλυκό του κουταλιού βύσσινο, δυόσμο και κακάο.

Την Κυριακή 22 Νοεμβρίου ο Άκης Πετρετζίκης προτείνει ένα «Kitchen Lab» με κλασικές συνταγές, απλές και λιτές.

Μια αλμυρή μπουγάτσα με τυρί και φύλλο κρούστας είναι το ορεκτικό για το κυριακάτικο μενού.  Σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά βάζει βούτυρο και μόλις λιώσει προσθέτει αλεύρι και ανακατεύει με σύρμα χειρός. Βάζει γάλα σε δόσεις ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να δέσει και να αρχίσει να βράζει το μείγμα, αφαιρεί από τη φωτιά και βάζει μοσχοκάρυδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύει. Προσθέτει φέτα σπασμένη, γραβιέρα, 2 κρόκους και ανακατεύει. Λαδώνει ένα ταψί και απλώνει δύο φύλλα φροντίζοντας να καλύψει τη βάση του ταψιού και να προεξέχουν περιμετρικά. Βάζει άλλο ένα φύλλο και ραντίζει με ελαιόλαδο. Ακολουθεί την ίδια διαδικασία για άλλα δύο φύλλα έτσι ώστε να έχει στη βάση 5 φύλλα συνολικά. Απλώνει τη γέμιση και καλύπτει με τα υπόλοιπα φύλλα, ραντίζοντας ενδιάμεσα με ελαιόλαδο. Γυρνάει τα φύλλα που προεξέχουν για να κάνει έναν κόθρο και χαράζει σε 12 κομμάτια. Πασπαλίζει με σουσάμι και ψήνει για 40 με 50 λεπτά, περιμένοντας στην συνέχεια να κρυώσει, πριν σερβίρει.x

Πικάντικο κοτόπουλο προτείνει για κυρίως γεύμα. Η διαδικασία ξεκινάει με τον Άκη να ανακατεύει σε ένα μπολ καστανή ζάχαρη, πάπρικα, τσίλι, σκόρδο, κύμινο, μοσχοκάρυδο και αλάτι. Στην συνέχεια κόβει κοτόπουλο σε έξι μερίδες, το βάζει στο μπολ με τη μαρινάδα και ανακατεύει. Μεταφέρει σε ταψί με σχάρα και καλύπτει με αλουμινόχαρτο. Ψήνει για 1 ώρα, ξεσκεπάζει, αυξάνει τη θερμοκρασία και ψήνει επιπλέον 5-10 λεπτά για να πάρει χρώμα. Για γαρνιτούρα, επιλέγει φακές με κινόα και έτσι ανακατεύει τα βρασμένα όσπρια με παντζαρόφυλλα, χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο και αλάτι. Αφαιρεί το κοτόπουλο από τον φούρνο και τα σερβίρει όλα μαζί.

Το κυριακάτικο μενού  ολοκληρώνεται με γλυκό του κουταλιού κολοκύθα. Καθαρίζει την κολοκύθα από τη φλούδα και τα σπόρια και κόβει σε μικρά κυβάκια. Βάζει την κολοκύθα σε μια κατσαρόλα και προσθέτει βραστό νερό και χυμό από 1 λεμόνι. Μεταφέρει  σε χαμηλή φωτιά και αφήνει να βράσει για 5 λεπτά. Σουρώνει και αφήνει για 5-10 λεπτά να χάσει όλη την υγρασία της. Σε μια κατσαρόλα βάζει την κολοκύθα, νερό, ζάχαρη, γλυκόζη και ανακατεύει. Μεταφέρει σε μέτρια φωτιά και προσθέτει κανέλα, αστεροειδείς γλυκάνισους, γαρίφαλα και βράζει για περίπου μια ώρα. Αφαιρεί από τη φωτιά, προσθέτει βανίλια, χυμό από λεμόνι, ανακατεύει απαλά και σερβίρει με γιαούρτι. Το υπόλοιπο γλυκό το αποθηκεύει σε αποστειρωμένο βάζο που κλείνει αεροστεγώς και συντηρεί σε σκιερό και δροσερό μέρος έως 6 μήνες.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!