Η νομοθεσία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στη νέα 10ετία: Η θέση της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής

Παντελής Μεσσαρόπουλος
Παντελής Μεσσαρόπουλος

H Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής οργανώνει στρογγυλό τραπέζι στις 22-2-20, ώρα 19.00-21.00, στο ξενοδοχείο Χίλτον, με σκοπό τη διαβούλευση για την αλλαγή της νομοθεσίας της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Παναγιώτη Πρεζεράκου και εκπροσώπων σωματείων υποστήριξης της γονιμότητας, στο πλαίσιο του 4ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρών Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και της Πανελλήνιας Ένωσης Κλινικών Εμβρυολόγων.

Στην Ελλάδα, η παροχή υπηρεσιών ιατρικής υποβοήθησης της αναπαραγωγής υψηλού επιπέδου και το φιλελεύθερο νομοθετικό πλαίσιο διασφαλίζουν στα ζευγάρια που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν υπηρεσίες ασφαλείς, αξιόπιστες και με υψηλά ποσοστά επιτυχίας. Η χώρα μας αποτελεί πόλο έλξης πολιτών από πολλές χώρες του κόσμου που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν με μεθόδους της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο θεσπίστηκε πριν από αρκετά χρόνια (Ν. 3089/2002 και Ν. 3305/2005) και υπήρξε πρωτοποριακό και φιλελεύθερο. Τα πρόσφατα ιατρικά επιτεύγματα και οι εξελίξεις της βιοτεχνολογίας (πχ κρυοσυντήρηση γενετικού υλικού) έχουν ξεπεράσει τις πρακτικές που επιβάλλει η ισχύουσα νομοθεσία. Εξάλλου, αποσπασματικές νομοθετικές παρεμβάσεις που έχουν λάβει χώρα διασπούν την ενότητα του συστήματος της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και εντείνουν την περιπλοκότητα και τις δυσχέρειες εφαρμογής του νόμου. Οι προτεινόμενες αλλαγές θα ενισχύσουν, επίσης, τη θέση των Ελληνικών Μονάδων Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στο διεθνές περιβάλλον του Ιατρικού Τουρισμού.

- Advertisement -

Σκοπός της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής είναι η διασφάλιση της υγείας των πολιτών και η συνδρομή στο έργο των Μονάδων Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, που λειτουργούν όπως ορίζει το ελληνικό και το ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο. Αρμοδιότητα της Αρχής, μεταξύ άλλων, είναι να εισηγείται προς το Υπουργείο Υγείας την τροποποίηση των σχετικών με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή διατάξεων.

Ως έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης, η Αρχή κάλεσε επιστημονικούς φορείς που ασχολούνται με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και εκπροσώπους σωματείων υποστήριξης της γονιμότητας για να διατυπώσουν τις απόψεις τους σε θέματα όπως

  • Τροποποίηση του Π.Δ. 10/2016.

  • Παράταση – κατάργηση της ανώτατης χρονικής διάρκειας κρυοσυντήρησης (αρ. 7 παρ. 3 Ν. 3305/2005).

  • Παράταση – κατάργηση ανώτατου ηλικιακού ορίου υποβολής σε μέθοδο ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (αρ. 4 παρ. 1 Ν. 3305/2005).

  • Τροποποίηση Κώδικα Δεοντολογίας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

  • Τροποποίηση σχετικά με την εφαρμογή μεθόδων ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής μόνο σε ειδικό εργαστήριο, προορισμένο αποκλειστικά για την υποβολή σε ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή οροθετικών προσώπων.

  • Ανωνυμία δότη-δότριας

  • Πλαίσιο εφαρμογής καινοτόμων θεραπειών

Η διαβούλευση έχει σκοπό την αλλαγή της ισχύουσας νομοθεσίας με ευρεία συναίνεση τόσο των εκπροσώπων των Μονάδων Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής όσο και των ζευγαριών με προβλήματα υπογονιμότητας.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!