Η ΕΡΤ γιορτάζει τον Δεκαπενταύγουστο, το «Πάσχα του Καλοκαιριού», με αφιερώματα για την ελληνική παράδοση, ντοκιμαντέρ για προορισμούς συνυφασμένους με τη μεγάλη γιορτή, εκπομπές, αλλά και απευθείας μετάδοση του Μεγάλου Πανηγυρικού Εσπερινού και της Πολυαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας από τον Ιερό Ναό της Μεγαλόχαρης της Τήνου και από το Ιερό Προσκύνημα «Παναγία Σουμελά» στην Καστανιά Ημαθίας, στο όρος Βέρμιο. Συντονιστείτε με τα τηλεοπτικά κανάλια, αλλά και τα ραδιόφωνα της δημόσιας τηλεόρασης.
Τι θα δούμε αναλυτικά:
Στην ΕΡΤ1, την Πέμπτη 15 Αυγούστου στις 19:00, παρακολουθήστε σε επανάληψη το επεισόδιο «Τήνος» από την ταξιδιωτική εκπομπή «Φτάσαμε» με τον Ζερόμ Καλούτα.
Η εξερεύνηση της Τήνου ξεκινά από το κέντρο του νησιού, όπου δεσπόζει το Εξώμβουργο, ένα επιβλητικό ύψωμα με μαγευτική θέα και ιστορία που αρχίζει από τους προϊστορικούς χρόνους. Στον πανέμορφο Πύργο, που θεωρείται το κέντρο της φημισμένης τηνιακής μαρμαροτεχνίας αλλά και η γενέτειρα σπουδαίων καλλιτεχνών όπως ο Γιαννούλης Χαλεπάς, ο Ζερόμ επισκέπτεται τη Σχολή Καλών Τεχνών Πύργου Πανόρμου Τήνου, όπου κάνει το πρώτο του μάθημα στην τέχνη του μαρμάρου. Παράλληλα, μια τυχαία συνάντηση τον οδηγεί σε ένα πλήρως εξοπλισμένο στούντιο για ηχογράφηση…
Μια επικίνδυνη αποστολή περιμένει τον Ζερόμ ανάμεσα στην Κώμη και την Καλλονή, όπου συμμετέχει στη συγκομιδή της πεντανόστιμης τηνιακής αγκινάρας, αλλά και έρχεται αντιμέτωπος με την πρόκληση της γεμάτης αγκάθια άγριας αγκινάρας.
Το ταξίδι στην Τήνο ολοκληρώνεται στη μεγάλη παραλία της Κολυμπήθρας, όπου ο Ζερόμ επιχειρεί να δαμάσει τα κύματα –ακόμα κι αν δεν έχει κύμα…
ΕΡΤ2, Την Τετάρτη 14 Αυγούστου:
Στις 20:00, θα μεταδοθεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός σε απευθείας σύνδεση με τον Ιερό Ναό της Μεγαλόχαρης στην Τήνο.
Στις 22:30, από το Αρχείο της ΕΡΤ μεταδίδεται η εκπομπή «Στα Μονοπάτια της Παράδοσης» με το επεισόδιο «Το Πάσχα του καλοκαιριού – Σαμαρίνα».
Η Σαμαρίνα θεωρείται το σπουδαιότερο χωριό της φυλής των Κουτσόβλαχων ή Ελληνοβλάχων της Πίνδου. Κατοικείται μόνο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, καθώς τον υπόλοιπο χρόνο ο πληθυσμός της ζει διασκορπισμένος σ’ όλη την Ελλάδα και κυρίως στη Θεσσαλία. Η καλοκαιρινή περίοδος που αρχίζει, περίπου, τον Μάιο και τελειώνει τον Οκτώβριο χωρίζεται σε τέσσερα ίσα μέρη που ορίζονται ακόμα και τώρα από τις τέσσερις μεγάλες θρησκευτικές γιορτές – πανηγύρια των Βλάχων, με αποκορύφωμα το πανηγύρι της Μεγάλης Παναγίας, τον Δεκαπενταύγουστο στη Σαμαρίνα.
Το πανηγύρι διατηρεί σε μεγάλο βαθμό, ακόμα και στις μέρες μας την αυθεντικότητά του. Η σημαντικότερη και κεντρικότερη του εκδήλωση, είναι ο «Τρανός χορός» ή «Τσιάτσιος» που χορεύεται απ’ όλο το χωριό στο προαύλιο της Μεγάλης Παναγίας, ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο. Ο «Τσιάτσιος», που έλκει την καταγωγή του απ’ τον αρχαίο διθύραμβο, συμπυκνώνει όλα εκείνα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν τους Βλάχους και τη Σαμαρίνα. Ταυτόχρονα αποδεικνύει περίτρανα την αρχαία ελληνική καταγωγή της φυλής των Βλάχων. Το πανηγύρι της Σαμαρίνας είναι γνήσια ελληνικό και αποπνέει αρχοντιά, συγκίνηση, αρμονία και ομορφιά.
- Advertisement -
ΕΡΤ2 – Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024:
Στις 08:00, θα μεταδοθεί η Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία σε απευθείας σύνδεση με τον Ιερό Ναό της Μεγαλόχαρης της Τήνου και λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας της Μεγαλόχαρης.
Στις 12:30, θα παρακολουθήσετε το επεισόδιο «Παναγιά, η Πλατυτέρα των Ουρανών» από τη σειρά ντοκιμαντέρ «Δεν Είσαι Μόνος» της Μαρίας Χατζημιχάλη-Παπαλιού, που αποτελεί ένα ταξίδι στον χρόνο και στον χώρο, ένα οδοιπορικό σε τόπους θαμμένους στη λήθη.
Η Πλατυτέρα των Ουρανών. Αυτή που δεν τη χωράνε οι ουρανοί. Αυτή που δέχτηκε να γίνει γέφυρα μεταξύ ουρανού και γης. Μέσα της ο Θεός έγινε άνθρωπος και ο άνθρωπος υψώθηκε σε Θεό.
Στο ντοκιμαντέρ μιλούν η Αυτού Θειοτάτη Μακαριότης Πατριάρχης Ιεροσολύμων και πάσης Παλαιστίνης κ.κ. Θεοφίλος Γ’, ο Σεβασµιότατος Αρχιεπίσκοπος Σινά, Φαράν και Ραϊθώ κ. Δαµιανός, ηγούµενος της Ιεράς Μονής Θεοβαδίστου Όρους Σινά και ο π. Γεώργιος Μεταλληνός, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών.
Στις 13:00, μεταδίδεται το επεισόδιο «Τήνος» από τη σειρά ντοκιμαντέρ «Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα» με τη Μάγια Τσόκλη. Η δημοσιογράφος μάς ξεναγεί και στις υπόλοιπες ομορφιές του νησιού, καθώς και στην άγονη και λιγότερο γνωστή πλευρά του με τα λατομεία μαρμάρου και παρουσιάζει τις σημαντικές προσωπικότητες που κατάγονται από το νησί, όπως ο Νικόλαος Γύζης, ο Γιαννούλης Χαλεπάς, ο Νικηφόρος Λύτρας και ο Δημήτρης Φιλιππότης. Ακόμη, η Μάγια Τσόκλη επισκέπτεται αρχαιολογικούς χώρους, μοναστήρια και εκκλησίες, ενώ πεζοπορώντας μάς οδηγεί στο «Κάστρο της Ελένης» και στον οικισμό Ξώμπουργο. Παράλληλα, προβάλλονται πανοραμικές εικόνες στον γρανιτένιο λόφο και τις «εμασιές». Επίσης, γίνεται εκτενής αναφορά για τη Μονή των Ουρσουλινών που ιδρύθηκε το 1862 και λειτούργησε ως οικοτροφείο για πολλά έτη, καθώς και για τη Σχολή Καλών Τεχνών που λειτουργεί στον Πύργο.
Στις 18:00, μη χάσετε από το Αρχείο της ΕΡΤ τη σειρά ντοκιμαντέρ «Ακολουθώντας τα Παλιά Σημάδια» και το επεισόδιο «Παναγία Σουμελά – Πόντος». Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ-οδοιπορικό στην Τραπεζούντα, στο οποίο παρουσιάζονται η τρίκλιτη βασιλική της Αγίας Άννας, το αρχοντικό του τραπεζίτη Κωστάκη Θεοφύλακτου, η είσοδος του παλατιού των Κομνηνών, το Ιουστινιάνειο τείχος, η εκκλησία του Αγίου Ευγενίου και το Μουσείο Ατατούρκ. Στη συνέχεια, παρουσιάζεται το Μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά. Ενώ ο φακός περιηγείται στο μοναστήρι, παρακολουθούμε τις σπάνιες τοιχογραφίες, περιπλανιόμαστε στους χώρους του και ακούμε την ιστορία του.
ΕΡΤ3-Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024:
Στις 06:00, παρακολουθήστε το επεισόδιο «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» από τη σειρά ντοκιμαντέρ «Η Πίστη Κινεί το Θαύμα» που παρακολουθεί τη ζωή της Θεοτόκου από τη Γέννησιν μέχρι την Κοίμησίν της, σε ένα ταξίδι στους τόπους όπου έζησε η Παναγία και στους τόπους όπου λατρεύτηκε η Χάρη της.
Το σημερινό επεισόδιο ταξιδεύει τους θεατές στη Ναζαρέτ, στην Τήνο, στην Πάρο, στην Αμοργό. Αφηγείται την ιστορία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, την υπέρβαση της λογικής σε συνδυασμό με την ελευθερία της βούλησης και την ανθρώπινη συγκατάθεση. Με συνεντεύξεις επιφανών θεωρητικών, κληρικών και ακαδημαϊκών προσεγγίζεται το θέμα της δημιουργίας του ανθρώπου και της εκπλήρωσης του θεϊκού σχεδίου.
Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024:
Στις 06:00, μη χάσετε το επόμενο επεισόδιο της σειράς «ντοκιμαντέρ «Η Πίστη Κινεί το Θαύμα». Το επεισόδιο «Γέννηση του Ιησού», ταξιδεύει τους θεατές στη Βηθλεέμ, στη Ναζαρέτ, στην Κανά, στη Μόσχα. Αφηγείται την ιστορία της γέννησης του Ιησού και των πρώτων ετών της ζωής του. Με συνεντεύξεις επιφανών θεωρητικών, κληρικών και ακαδημαϊκών προσεγγίζεται το θέμα θαύματος τόσο στη θρησκεία όσο και στη λογοτεχνία.
Στις 08:00, θα μεταδοθεί ο Όρθρος, η Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία και η Επίσημη Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας, σε απευθείας σύνδεση με το Ιερό Προσκύνημα «Παναγία Σουμελά» στην Καστανιά Ημαθίας, στο όρος Βέρμιο.
Στις 16:00, μεταδίδεται το ντοκιμαντέρ «Το ταξίδι του Άσκαυλου».
Ένα ταξίδι στο Αιγαίο πέλαγος, κατά το οποίο ο άσκαυλος, η αρχαία ελληνική γκάιντα αναβιώνει στα χέρια μουσικών που κρατούν ζωντανή μια αρχαία παράδοση. Το όργανο βρίσκει αργά αλλά σίγουρα τον δρόμο του προς την πόλη, όπου οι σύγχρονοι μουσικοί το φέρνουν στη σύγχρονη μουσική σκηνή. Ο θεατής γίνεται μάρτυρας αυτής της αναβίωσης και, μαζί με τους πρωταγωνιστές, ανακαλύπτει κάτι που σχεδόν έχει χαθεί: τα έθιμα και το ήθος των ανθρώπων μιας άλλης εποχής, και μια προφορική παράδοση που κάποτε ήταν τρόπος ζωής, διατηρούμενη κατά τη διάρκεια των αιώνων.
Στις 18:00, θα παρακολουθήσετε σε επανάληψη την εκπομπή της Νικόλ Αλεξανδροπούλου «Ώρα χορού». Το επεισόδιο είναι αφιερωμένο στον χορευτή και δάσκαλο παραδοσιακών χορών Κώστα Αλεξανδρίδη που ερευνά επί σειρά ετών την χορευτική παράδοση της Ελλάδας και του Πόντου και προσπαθεί να την διαδώσει σε όλο τον κόσμο.
Γεννήθηκε στον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης, ήρθε 18 ετών στην Αθήνα και πέρασε στο Εθνικό Θέατρο. Οι παππούδες του ήταν από την Τραπεζούντα κι έτσι κι ο ίδιος ασχολήθηκε με τους χορούς του Πόντου. Το ’85 ίδρυσε το Σωματείο οι «Μωμόγεροι» και πρωτοστάτησε της πρωτοβουλίας να ενταχθεί το ομώνυμο δρώμενο στον διεθνή κατάλογο της Unesco.
Τον συναντάμε και μαθαίνουμε τόσο για τους Ποντιακούς χορούς όσο και για τα ρεμπέτικα, στα οποία έχει επίσης προσφέρει μεγάλο έργο για την έρευνα και καταγραφή των χορών τους.
Δεκαπενταύγουστος με τα Ραδιόφωνα της ΕΡΤ
Με ειδικές αφιερωματικές εκπομπές, podcasts και πολλή μουσική τα ραδιόφωνα της ΕΡΤ γιορτάζουν τον Δεκαπενταύγουστο. Αναλυτικά:
Πρώτο Πρόγραμμα 91.6:
Την Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024, στις 08:00, το Πρώτο Πρόγραμμα θα μεταδώσει σε απευθείας σύνδεση τη Θεία Λειτουργία από τον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας της Τήνου. Tο πρόγραμμα του σταθμού θα προσαρμοστεί στο εορταστικό κλίμα της ημέρας με τις μουσικές και πολιτιστικές εκπομπές αλλά και τις ανάλογες δόσεις επικαιρότητας.
Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7:
Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας οι παραγωγοί του Δεύτερου συνοδεύουν τις ακροάτριες και τους ακροατές τους σε όλη την Ελλάδα στα ταξίδια τους, τις διαδρομές τους με ένα οδοιπορικό στην παραδοσιακή και λαϊκή μουσική της χώρας.
ΕΡΑ ΣΠΟΡ:
Η ΕΡΑ ΣΠΟΡ, την Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024, στις 6 το πρωί, γιορτάζει το Δεκαπενταύγουστο μεταδίδοντας ένα ειδικό ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ με τίτλο «Οι Παναγίες της προσφυγικής Θεσσαλονίκης» σε έρευνα, παραγωγή και παρουσίαση του δημοσιογράφου Θωμά Σίδερη.
Μια περιήγηση στη Θεσσαλονίκη των αρχών του περασμένου αιώνα, μετά την εγκατάσταση των προσφύγων και τους ναούς που οικοδομήθηκαν, αφιερωμένοι στην Παναγία, στο κέντρο των προσφυγικών συνοικισμών.
Επετειακά Podcasts αποκλειστικά στο ERTεcho:
Στις 16 και 18 Αυγούστου 2024, η σειρά podcast «Istorima» παρουσιάζει δυο ειδικά επεισόδια. Το πρώτο αναφέρεται στην ιστορία της εικόνας από το μοναστήρι της Παναγίας της Φανερωμένης στην Ύδρα που λεηλατήθηκε από πειρατές το 1600. Το δεύτερο είναι αφιερωμένο στη συμπλήρωση 50 χρόνων από το αιματηρό Μπλόκο της Κοκκινιάς.
Παρασκευή 16 Αυγούστου: «Η εικόνα που απήγαγαν οι πειρατές»
Το 1600, πειρατές από την Μπαρμπαριά κουρσεύουν την Ύδρα και λεηλατούν το μοναστήρι της Παναγίας Φανερωμένης. Ακολουθούν θαλασσοταραχές, προσευχές, κεραυνοί κι ένα θαυματουργό γεγονός, που μεταφέρεται σαν θρύλος από στόμα σε στόμα μέχρι σήμερα στο νησί.
Κυριακή 18 Αυγούστου: «Το μπλόκο της Κοκκινιάς»
Η οικογένεια της Νανάς Ζυμπουλίδου, πρόσφυγες από την Κωνσταντινούπολη, ζουν τις εφιαλτικές στιγμές του μπλόκου της Κοκκινιάς το ’44, όπου οι Γερμανοί εκτέλεσαν πάνω από 350 ανθρώπους σε μία μέρα.
Ένα γιορτινό ταξίδι σε όλη την Ελλάδα με το Δεύτερο Παραδοσιακά:
Το ταξίδι στις αστείρευτες πηγές της ελληνικής μουσικής συνεχίζεται στο Δεύτερο Παραδοσιακά και τον Δεκαπενταύγουστο!
Γιορτάζουμε την ημέρα και ευχόμαστε με τραγούδια και σκοπούς που μας ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα, νησιώτικα και στεριανά, τσάμικα και καλαματιανά, συρτούς και μπάλους, κοντυλιές και αντικρυστούς χορούς, τραγούδια και ορχηστρικά κομμάτια παιγμένα με κλαρίνα και βιολιά, σαντούρια, γκάιντες και λύρες.
Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ:
Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024:
Η Φωνή της Ελλάδας γιορτάζει τον Δεκαπενταύγουστο, με ένα ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα, αφιερωμένο στους Έλληνες του Κόσμου.
Κάθε Παναγιά έχει τον τόπο της, την ιστορία και τα τραγούδια της και η Φωνή της Ελλάδας ανοίγει το πρόγραμμά της, την Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024, στις 6:00 με τραγούδια Ελλήνων δημιουργών της έντεχνης και λαϊκής μουσικής, για τους οποίους η Παναγία αποτέλεσε πηγή έμπνευσης, καθώς και με τραγούδια για τις Μαρίες που γιορτάζουν.
Στις 8:00, η Φωνή της Ελλάδας θα συνδεθεί με τον ιερό ναό της Παναγίας Ευαγγελιστρίας στην Τήνο, για να μεταδώσει απευθείας τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Κοίμησης της Θεοτόκου, ξεκινώντας με την Αρχιερατική Λειτουργία στον ναό της Μεγαλόχαρης και τις τιμές στους πεσόντες του τορπιλισμού της Έλλης.
Ο δημοσιογράφος Προκόπης Αγγελόπουλος από το στούντιο, θα ανοίξει πανιά στις 12:30 ώρα Ελλάδας, για τα ιερά προσκυνήματα σε Παναγίες της Ελλάδας και του Κόσμου, που θα γιορτάζουν από νωρίς το πρωί, στο πλαίσιο της εκπομπής «Πάρε τον Χρόνο σου».
Στις 14:00, τη σκυτάλη παίρνει ο δημοσιογράφος Θανάσης Χούπης και η εκπομπή «Έλληνες παντού», που θα μας ταξιδέψει στον ναό της Παναγιάς της Φανερωμένης στη Λευκωσία. Πρόκειται για τον εμβληματικό ναό στον οποίο δόθηκε ο όρκος των αγωνιστών (1955-1959) για την αυτοδιάθεση-ένωση με την Ελλάδα.
Ακολουθούν, στις 15:00 ώρα Ελλάδας, αυθεντικές εκτελέσεις παραδοσιακών σκοπών του γλεντιού, μέσα από το αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, στην εκπομπή «Τα Ξωτικά της Παράδοσης» με τη Μαρία Κουτσιμπύρη.
Στις 16:00, ο Δημήτρης Κοντογιάννης στην εκπομπή «Η παγκόσμια φωνή μας» συνομιλεί με Έλληνες απ’ όλο τον κόσμο και μας μεταφέρει το κλίμα από τον εορτασμό της μεγάλης γιορτής της Ορθοδοξίας σε διάφορες γωνιές του πλανήτη.
«Η Παναγία στην Ποίηση και το Τραγούδι» ονομάζεται το αφιέρωμα του Γιάννη Παπουτσάκη, που θα μεταδοθεί στις 17:00 ώρα Ελλάδας, στο πλαίσιο της εκπομπής «Ταξιδεύοντας με Φως Ελληνικό».
Στις 19:00, η αγγλόφωνη εκπομπή «Greek Music Express» με τον Ηρακλή Οικονόμου, θα είναι αφιερωμένη στις πολλαπλές μουσικές αναφορές στην Παναγία – αναφορές παράκλησης, αλλά και εξύμνησης της αγάπης και του έρωτα και του ονείρου. «Παναγιά μου εγώ παιδί τρελό ακόμα / τα όνειρά μου νερό θολό από το χώμα».
Στις 20:00, η εκπομπή «Καλές Θάλασσες» και ο Αντώνης Καραγιαννάκης θα παρουσιάσουν ένα ειδικό αφιέρωμα στους Έλληνες ναυτικούς που ταξιδεύουν στις θάλασσες του κόσμου, από τα πανηγύρια του τόπου μας.
Ακολουθεί στις 21:00 ώρα Ελλάδας, η μετάδοση της δίωρης συναυλίας «Ταξιδεύοντας στον χρόνο… 1954 – 2024» για τα 70 χρόνια από την ίδρυση της ιστορικής Ορχήστρας Σύγχρονης Μουσικής ΕΡΤ που παρουσιάστηκε στο θέατρο του Λυκαβηττού την Κυριακή 21 Ιουλίου 2024, με τη συμμετοχή πολλών αξιόλογων ερμηνευτών.
Στις 23:00 ώρα Ελλάδας, θα μεταδοθεί η συναυλία «Hommage à Mikis Theodorakis» από την ελληνική χορωδία Odyssée, που εδρεύει στη Grenoble της Γαλλίας. Τον διευθυντή της χορωδίας, Isidore– Nicolas Cosmides, συνοδεύουν 37 τραγουδιστές και μουσικοί, που ερμηνεύουν με πάθος τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη.
Το 24ώρο αφιέρωμα στον Δεκαπενταύγουστο θα κλείσει με τη δίωρη εκπομπή «Η Δική μας πόλη» όπου ο Θέμης Ροδαμίτης θα συνομιλήσει με τον σημαντικό συνθέτη, μουσικολόγο, ερμηνευτή και σολίστα Χρήστο Τσιαμούλη. Θα μεταδοθούν τραγούδια, από τη μεγάλη δισκογραφική διαδρομή του, που ερμηνεύει ο ίδιος καθώς και άλλοι σημαντικοί ερμηνευτές.