Να’μαι πάλι. Το υποσχέθηκα άλλωστε. Ξέρω ξέρω τρώγατε τα νύχια σας από την αγωνία πότε θα με ξαναδιαβάσετε. Ορίστε λοιπόν: Σήμερα θα σας δώσω μικρά τιπς (σικ!) και 10 +1 βασικές συμβουλές για να έχετε μια όμορφη συμβίωση με το γατάκι ή την ενήλικη γάτα ή γάτο που αποφασίσατε (επιτέλους θα πω) να υιοθετήσετε.
Είδατε λοιπόν το χαριτωμένοτατο γατάκι ή ένα ενήλικο γατί που σας έκανε «κλικ» στο φεις το μπουκ και θέλετε να του χαρίσετε μια μόνιμη οικογένεια και μπράβο σας. Χωρίς φυσικά να θέλω να σας αποθαρρύνω θα σας πω αρχικά ότι θα πρέπει να δείτε τους χρόνους και τις ανοχές σας και να σκεφτείτε ότι ναι μεν ένα μικρό γατάκι είναι πολύ πολύ χαριτωμένο αλλά και αεικίνητο και πιθανότητα θα πρέπει να ασχοληθείτε αρκετά για να του «διαμορφώσετε» χαρακτήρα και συνήθειες.
Αντίθετα ένα ενήλικο γατί, έχει ήδη διαμορφώσει χαρακτήρα και φυσικά έχει μάθει πώς να φέρεται σε ένα σπίτι απαιτώντας λιγότερο από τον χρόνο σας. Βασικό είναι να γνωρίζετε ότι ένα ενήλικο ζωάκι μπορεί να προσαρμοστεί και αυτό σε νέα πράγματα, οπότε μην τα απορρίπτετε φοβούμενοι ότι δεν θα σας αγαπήσουν το ίδιο με ένα νεότερο σε ηλικία ή ότι δεν μπορούν να μάθουν νέα πράγματα.
Ξεκινάμε λοιπόν:
- Advertisement -
- Εμβόλια-Επισκέψεις στον κτηνίατρο: Αρχικά βασικό είναι να βρείτε έναν κτηνίατρο που να σας κάνει να νιώθετε εμπιστοσύνη και ίσως να είναι και κοντά στο σπίτι σας. Μία φορά το χρόνο, το γατιδάκι σας χρειάζεται το επαναληπτικό του εμβόλιο (τριπλό ή τετραπλό) και μια πλήρη κλινική εξέταση από τον κτηνίατρο: θα πρέπει να ελεγχθεί το βάρος, τα μάτια και τα αυτιά, το τρίχωμα του γατιού και ό,τι άλλο χρειάζεται. (να θυμάστε: ο πρώτος εμβολιασμός γίνεται μόλις ένα γατάκι γίνει 3 μηνών και ο επαναληπτικός, 21 περίπου ημέρες μετά τον πρώτο).
- Αποπαρασίτωση: Προληπτικά, τα γατιά χρειάζονται αποπαρασίτωση. Η συχνότητα καθορίζεται από τον κτηνίατρό και φυσικά για το αν η γάτα ζει αποκλειστικά εντός σπιτιού ή έχει πρόσβαση και σε εξωτερικό χώρο. Σε γενικές γραμμές, για τα εξωτερικά παράσιτα όπως οι ψύλλοι μπορείτε να βάζετε μια αμπούλα στο σβέρκο του γατακίου, 1 φορά τον χρόνο, την άνοιξη (προσοχή, η αμπούλα πρέπει να αντιστοιχεί στα κιλά του βάρους του). Για τα εσωτερικά παράσιτα του εντέρου, μπορείτε να δίνετε ειδικά χαπάκια ή αν σας τύχει γατιδάκι που ούτε να το ακούσει δεν θέλει το χάπι, υπάρχουν και αμπούλες. Υπενθυμίζω ότι όλα αυτά γίνονται ΠΑΝΤΑ σε συνεννόηση με τον γιατρό του γατιού σας ε;;
- Διατροφή: Όσο ένα γατί είναι στην ανάπτυξη, καλό είναι να τρέφεται με ξηρά τροφή για γατάκια (ε και λίγο κονσερβάκι πότε πότε δεν βλάπτει αρκεί να μην κακομάθει). Μετά τη στείρωσή μπορείτε σταδιακά να αρχίσετε να δίνετε την ειδική τροφή για στειρωμένα γατιά, την οποία και μπορεί να τρώει έως 7 έως 10 ετών. Η τροφή αυτή βοηθάει να αποφευχθεί η παχυσαρκία και προστατεύει από προβλήματα του ουροποιητικού. Όταν (και το εύχομαι) το γατάκι μας περάσει τα 10 χρόνια ζωής, είτε συνεχίζουμε την ίδια διατροφή, είτε αλλάζουμε αν έχουμε κάποιο προβληματάκι υγείας και χρειαζόμαστε ειδική τροφή. Θα μας καθοδηγήσει ανάλογα και ο γιατρός μας σε αυτό.Όπως όλοι και τα γατιά θέλουν τις λιχουδιές τους. Έτσι αν θέλετε να καλοπιάσετε τον αγαπημένο σας φίλο, ιδανικό μεζεδάκι είναι το βραστό κοτόπουλο (το ψαχνό εννοείται). Να θυμάστε ότι για τις γάτες είναι τοξικά τα σκόρδα, τα κρεμμύδια και η τομάτα, ενώ το αλάτι, τα μπαχαρικά και η ζάχαρη μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Επίσης, οι γάτες έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, γι’ αυτό το αγελαδινό γάλα προκαλεί διάρροια. Τέλος, μην δώσετε ποτέ ασπιρίνη ή παρακεταμόλη, καθώς είναι πάρα πολύ επικίνδυνες ουσίες για τις γάτες. Γενικά η χορήγηση φαρμάκων πρέπει να γίνεται ΜΟΝΟ σε συνεννόηση με τον κτηνίατρό μας.
- Ανάγκες (καταλαβαίνετε): όπως ίσως ήδη ξέρετε, τα γατιά γνωρίζουν από ένστικτο να χρησιμοποιούν την άμμο για τις ανάγκες τους. Είναι κάτι που τους διδάσκει η μαμά τους από πολύ νωρίς. Χρειάζεστε λοιπόν μια αμμολεκάνη (υπάρχουν στο εμπόριο πολλά είδη και μεγέθη οπότε μπορείτε να επιλέξετε αυτή που σας εξυπηρετεί) και άμμο (υπάρχει ποικιλία ποιότητας και τιμών επίσης). Καθώς μιλάμε για πολύ καθαρά πλάσματα καλό είναι να καθαρίζετε την λεκάνη μία φορά την ημέρα με το ειδικό φτυαράκι, ώστε το ζωάκι σας να είναι καθαρό και υγιές αλλά και το σπίτι σας να μυρίζει όμορφα. (για παράδειγμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κλειστή αμμολεκάνη και μια άμμο που σβωλιάζει –clumping litter – καθαρίζεται πανεύκολα και δεν μυρίζει). Επίσης, πότε-πότε, πχ μια φορά την εβδομάδα περίπου, καλό θα είναι να αδειάζετε εντελώς την αμμολεκάνη και να την πλένετε με καυτό νερό μαζί με το φτυαράκι.
- Στείρωση: Μιλάμε για μια επέμβαση ρουτίνας και φυσικά κάτι που οπωσδήποτε θα πρέπει να κάνετε για να μην έχετε ατελείωτες νύχτες γεμάτες νιαουρίσματα “πόθου” από την γάτα σας ή πάνω στον οίστρο εξαφανιστεί ο γάτος σας ή ακόμα χειρότερα πηδήξει από κάποιο μπαλκόνι. Σοβαρά τώρα θα πρέπει να αναρωτηθείτε: 1. έχετε την δυνατότητα να ζευγαρώνετε το ζωάκι σας συνέχεια; και 2. πόσα γατάκια θα μπορείτε να κρατήσετε;;; Υπάρχουν ήδη αρκετά. Επιπρόσθετα μιλήστε με τον κτηνίατρο σας και θα καταλάβετε τα οφέλη της στείρωσης πρώτιστα για το κατοικίδιό σας.
- Περιποίηση-Spa: Νύχια: Ανά τακτά χρονικά διαστήματα και ιδιαίτερα αν το γατάκι ζει αποκλειστικά μέσα στο σπίτι καλό θα είναι να του κόβετε τα νυχάκια. Προσοχή: τα νύχια κόβονται με ειδικό ψαλιδάκι μόνο στις άκρες γιατί αν κόψετε πιο βαθιά μπορεί να προκληθεί αιμορραγία (αν έχετε ανασφάλεια να κάνετε κάτι τέτοιο, μπορεί να το αναλάβει κάποιος γνώστης του θέματος). Ονυχοδρόμιο: Θα μου πείτε τι είναι αυτό. Ίσως να το ξέρετε και ως «γατόδεντρο». Είναι ένα μέρος που προσφέρει χαρά στα γατιά καθώς σκαρφαλώνουν, παίζουν αλλά κυρίως ξύνουν τα νύχια τους. Επίσης προσφέρει χαρά και σε μας γιατί αφήνουν ήσυχους τους καναπέδες μας από γρατζουνιές. Οπότε αν πάρετε ένα ονυχοδρόμιο είναι γουίν-γουίν (και πάλι να ξέρετε υπάρχει πληθώρα μεγεθών, τιμών κλπ. Τρίχωμα: Αν χτενίζετε τακτικά τη γάτα σας, το τρίχωμά της θα είναι πάντα απαλό και γυαλιστερό και το βασικότερο οι περισσευούμενες τρίχες θα μαζεύονται στη βούρτσα και όχι στις μπλούζες και στα έπιπλά σας. Οι γάτες σε αντίθεση με τους σκύλους δεν χρειάζονται μπάνιο καθώς είναι αυτοκαθαριζόμενες. Στην περίπτωση που το γατί σας λερωθεί με κάτι επικίνδυνο, που δεν κάνει να γλύψει (οτιδήποτε χημικό δηλαδή), καθαρίζετε με μωρομάντηλα και επικοινωνείτε άμεσα με τον κτηνίατρο για οδηγίες.
- Κοινωνικοποίηση: Αν το γατάκι σας, σας κάνει λίγες ντροπές ή γκρίνια μόλις έρθει σπίτι σας, μην το πάρετε κατάκαρδα. Μην ξεχνάτε ότι ίσως να του λείπουν η μαμά του, ο παλιός του χώρος και να φοβάται αρκετά. Οι γάτες θέλουν τον χρόνο τους για να συνηθίσουν. Αφήστε το νεοφερμένο σε ένα ήσυχο μέρος, ιδανικά σε ένα δικό του δωμάτιο, με το φαγάκι, το νερό και την άμμο του εκεί κοντά και κάντε λίγη υπομονή μέχρι να βγει μόνο του για να σας γνωρίσει. Μπορείτε να το δελεάσετε ρίχνοντας μπροστά του πχ ένα μπαλάκι για να παίξει, συνήθως θα του είναι πολύ δύσκολο να αντισταθεί.
- Εσωτερικοί κανονισμοί: Το νέο σας γατάκι θέλει τον χρόνο του για να προσαρμοστεί στο καινούργιο του σπίτι, οπότε θα πρέπει να έχετε το νου σας ότι μπορεί να τρυπώσει οπουδήποτε και ότι κάποια μέρη μπορεί να είναι επικίνδυνα γι’ αυτό. Να θυμάστε ότι τα γατιά έχουν την τάση να βρίσκουν απίστευτες κρυψώνες που καμιά φορά τους στοιχίζουν τη ζωή. (Για παράδειγμα είναι καλό να ελέγχετε τον κάδο του πλυντηρίου πριν το βάλετε σε λειτουργία ή τα ντουλάπια με τα απορρυπαντικά πριν τα κλείσετε, να διατηρείτε το καπάκι της τουαλέτας κλειστό, να μην υπάρχει πρόσβαση σε εξωτερικό χώρο κλπ.). Το ιδανικότερο για ένα ζωάκι που πρωτοφέρνετε σπίτι θα ήταν να έχει έναν περιορισμένο χώρο, ένα κλειστό δωμάτιο πχ και να γνωρίζει σιγά-σιγά το υπόλοιπο σπίτι και τη νέα του οικογένεια. Έτσι και εσείς θα μπορείτε να το περιορίσετε και να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο και αυτό θα είναι πιο ασφαλές.
- Εξωτερικοί κίνδυνοι: Δυστυχώς, ο έξω κόσμος έχει γίνει πια πολύ επικίνδυνος για τα ζώα. Φόλες, αυτοκίνητα, μεταδοτικές ασθένειες από άλλα αδέσποτα ζωάκια κάνουν το περιβάλλον εχθρικό. Καλό είναι να τα προσέχουμε όσο μπορούμε, αλλά η έμφυτη περιέργειά τους τα εκθέτει πολλές φορές σε σοβαρό κίνδυνο. Αν μέσα στο σπίτι υπάρχει ένα μέρος για την γατούλα σας ώστε να ξύνει τα νύχια της και αρκετά παιχνίδια για να περνάει την ώρα της, δεν χρειάζεται τίποτα άλλο. Αν πάλι έχετε κάποιον προστατευμένο χώρο και μπορείτε να το αφήνετε να βγαίνει πότε πότε και έξω, καλό θα είναι να μην αφήνετε το ζωάκι σας μόνο του, όπως δεν θα αφήνατε ποτέ ένα μικρό παιδάκι. Μην ξεχνάτε να του φοράτε περιλαίμιο ασφαλείας (για να μην πνιγεί σε περίπτωση που πιαστεί κάπου) και ταυτότητα στο λαιμό με το τηλέφωνό σας, σε περίπτωση που χαθεί. Α! Και να έχετε το νου σας όταν βολτάρει στα μπαλκόνια για να μη βρεθεί από κάτω (είναι μύθος ότι οι γάτες δεν πέφτουν από τα μπαλκόνια ή ότι πάντα επιβιώνουν από τις πτώσεις. Δυστυχώς).
- Μετακινήσεις: Το θέμα της μετακίνησης χωρίζεται σε δύο μέρη: τις δικές σας μετακινήσεις και τις μετακινήσεις της γάτας ή του γάτου σας. Όσον αφορά τις πρώτες, αν θέλετε να φύγετε από το σπίτι, μια γάτα μπορεί άνετα να μείνει μόνη για 2-3 μέρες, αν αφήσετε αρκετή ξηρά τροφή, νερό (υπάρχουν πια στο εμπόριο και ειδικές ταΐστρες και ποτίστρες) και μια ή δύο καθαρές αμμολεκάνες. Αν θέλετε να λείψετε για περισσότερο, πρέπει κάποιος να έρχεται να φροντίζει την γατούλα μας τουλάχιστον κάθε δύο μέρες. Όσον αφορά στην μετακίνηση του γατακίου θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι γάτες γενικότερα δένονται πολύ με τον χώρο και δεν θέλουν να αλλάζουν την καθημερινότητα τους. Παρολαυτά αν θα πρέπει οπωσδήποτε να βγουν από το σπίτι (από επίσκεψη στον κτηνίατρο έως διακοπές στο εξοχικό) θα πρέπει να προμηθευτείτε το ανάλογο κλουβάκι, το οποίο η γάτα θα πρέπει να γνωρίσει πριν την επικείμενη μετακίνηση ώστε να νιώθει ότι είναι κάτι δικό της, για να νιώθει όσο πιο άνετα γίνεται κατά την διάρκεια της μετακίνησης.
+1. Αυτές είναι βασικές και εμπειρικές συμβουλές ώστε να έχετε μια καλή συμβίωση με το γατάκι που διαλέξατε και σκέφτεστε να υιοθετήσετε. Όμως μην σας φαίνονται πολλά και τρομάζετε. Το βασικότερο όλων είναι η αγάπη σας και η πρόθεσή σας να ανοίξετε την αγκαλιά και το σπίτι σας σε ένα ζωάκι που ζει στο δρόμο. Ουσιαστικά να σώσετε μια ζωή. Και αυτό μετράει περισσότερο από τα παραπάνω 10.
Υ.Γ. στέλνετε ερωτήσεις και δικές σας ιστορίες στο : treli_adespotoi@gmail.com
Υ.Γ.2 φυσικά θα γράψω ανάλογο αρθράκι και για υιοθεσία σκυλακίου
Με γατικούς χαιρετισμούς