ΕΣΗΕΑ για τη φρίκη στον Κολωνό: “Να απομακρυνθούν αμέσως τα τηλεοπτικά συνεργεία από το σπίτι της 12χρονης”

team
team

Παρέμβαση για την παρουσίαση του θέματος της 12χρονης ώστε να διασφαλιστεί το απόρρητο της ταυτότητας της ανήλικης έκανε η Ένωση Συντακτών, καλώντας τους διευθυντές ενημέρωσης των τηλεοπτικών σταθμών, να αποσύρουν άμεσα τα συνεργεία έξω από το σπίτι του κοριτσιού αλλά και να μη δημοσιεύουν πληροφορίες που μπορούν να οδηγήσουν στην ταυτοποίησή της και την εκ νέου θυματοποίησή της.

Σημειώνεται ότι έκκληση να φύγουν τα τηλεοπτικά συνεργεία απο το σπίτι της οικογένειας και να σεβαστούν το δράμα των γονιών και της μικρής, έχει απευθύνει και η δικηγόρος της οικογένειας σε πολλές τηλεοπτικές της εμφανίσεις.

Μιλώντας στο Mega, η Ασπασία Ταραχοπούλου, δήλωσε πως “επιτείνεται το γεγονός από τα κανάλια και τους δημοσιογράφους που με την συμπεριφορά τους έχουν ‘’βιάσει’’ το παιδί ξανά και ξανά”, εξηγώντας πως “βρίσκονται συνεχώς έξω από το σπίτι του” και αυτό “έχει αποτέλεσμα να έχουν δημοσιοποιηθεί τα στοιχεία του”. Παράλληλα, όπως είπε “έχουν εμφανιστεί και φωτογραφίες του παιδιού σε κάποιες εκπομπές”, καλώντας τους υπευθύνους να μην τις εμφανίσουν, αφού “είναι θέμα ανθρωπιάς και αξιοπρέπειας”.

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ αναφέρει:
“Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ παρακολουθεί με αποτροπιασμό, όπως και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία, τις εξελίξεις στην υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης ενός 12χρονου παιδιού αλλά και τη χωρίς φραγμούς κάλυψη του θέματος από μερίδα των ΜΜΕ και ιδίως από ορισμένους τηλεοπτικούς σταθμούς.

- Advertisement -

Καλούμε τους διευθυντές ενημέρωσης των τηλεοπτικών σταθμών να αποσύρουν αμέσως τα τηλεοπτικά συνεργεία από το σπίτι του παιδιού και να απέχουν αυστηρά από τη δημοσιοποίηση κάθε πληροφορίας που μπορεί να οδηγήσει σε ταυτοποίηση της 12χρονης και εκ νέου θυματοποίησή της.

Υπενθυμίζουμε ότι η ευρωπαϊκή και η ελληνική νομοθεσία για τα ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα, για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, και βέβαια οι Αρχές Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας αλλά και οι διεθνείς Συμβάσεις για τα δικαιώματα του Παιδιού ορίζουν σαφώς ότι τα ΜΜΕ και οι δημοσιογράφοι έχουν υποχρέωση να προστατεύουν την παιδική ηλικία και να σέβονται την προσωπικότητα του ατόμου. Κάθε παραβίαση αυτής της αποστολής επισείει αυστηρές κυρώσεις νομικές και πειθαρχικές.

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ απευθύνεται με επιστολές, στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο και στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων προκειμένου να επιληφθούν του θέματος. Απευθύνεται επίσης με επιστολές στους διευθυντές ενημέρωσης των τηλεοπτικών σταθμών προκειμένου να σταματήσει αμέσως η κακοποίηση της δημοσιογραφίας μέσω της, χωρίς όρια δεοντολογίας και ηθικής, κάλυψης της συγκεκριμένης υπόθεσης.

Υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι το τεκμήριο της αθωότητας είναι θεμελιώδης αρχή του νομικού μας πολιτισμού, την οποία οφείλουν να σέβονται τα ΜΜΕ και οι δημοσιογράφοι. Πληροφορίες για μη αποδεδειγμένη εμπλοκή του οικογενειακού περιβάλλοντος του κατηγορούμενου μπορεί να οδηγήσουν σε ανεπανόρθωτη ζημιά στην προσωπική και επαγγελματική τους ζωή και είναι ηθικά και δεοντολογικά επιλήψιμες”.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *