«El Diablo» – Τσαγκρινού: Στο «κόκκινο» οι αντιδράσεις για το τραγούδι -Τι απαντά το ΡΙΚ

Τίνα Μεσσαροπούλου
Τίνα Μεσσαροπούλου

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το «El Diablo» που ερμηνεύει η Έλενα Τσαγκρινού και θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στον 65ο Διαγωνισμό της Eurovision. Ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας τον Μάιο, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το youfly.com και ο Ακης Φωτόπουλος.

Αντιδράσεις υπήρξαν από τον Σύνδεσμο Θεολόγων της Κύπρου (ΟΕΛΜΕΚ) που έσπευσε να ζητήσει την άμεση απόσυρση του τραγουδιού, εκφράζοντας παράλληλα αισθήματα απογοήτευσης, θλίψης, αλλά και έντονου προβληματισμού για το «El Diablo» που ερμηνεύει η Έλενα Τσαγκρινού.

Την απόσυρση του «El Diablo» ζητεί ο Σύνδεσμος Θεολόγων Κύπρου

Σε ανακοίνωσή που εξέδωσε, ο Σύνδεσμος Θεολόγων ΟΕΛΜΕΚ εκφράζει τον «αποτροπιασμό του» σε σχέση με τους στίχους του συγκεκριμένου τραγουδιού. Το οποίο, όπως αναφέρει, «εξυμνεί τον Σατανά, αφιερώνει τη ζωή του σ΄ αυτόν και τον αγαπά».

- Advertisement -

Ο Σύνδεσμος Θεολόγων ΟΕΛΜΕΚ αναφέρει ότι «τίθενται εκ των πραγμάτων κάποια σοβαρά ερωτήματα προς τη διοίκηση του ΡΙΚ. Όπως το γιατί επιλέχθηκε ένα τραγούδι που προκαλεί τόσο βάναυσα τα θρησκευτικά αισθήματα του πιστού λαού. Σε ποια σημεία αυτό το τραγούδι προάγει και διαδίδει στον ευρωπαϊκό χώρο τον πολιτισμό του τόπου μας. Και γιατί η μικρή και ημικατεχόμενη μας Κύπρος, ένα νησί που το επισκέπτονται χιλιάδες κάθε χρόνο, θαυμάζοντας εκτός των άλλων και τα θρησκευτικά του μνημεία, να εκπροσωπείται από ένα τραγούδι που προάγει ουσιαστικά τη σατανολατρεία».

Ο Σύνδεσμος Θεολόγων διερωτάται ακόμα «με ποια κριτήρια ορίζει η αρμόδια επιτροπή στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, για να επιλέγει τέτοιας χαμηλής ποιότητας και ηθικής τραγούδια, που μας εκπροσωπούν στο εξωτερικό. Και γιατί είναι τόσο δύσκολο να επιλεχθούν καλλιτέχνες από το νησί μας με ήθος και ποιότητα, που να μπορούν να προάγουν τον πολιτισμό και τη μουσική μας παράδοση σε διεθνείς μουσικούς διαγωνισμούς».

Και η ανακοίνωση καταλήγει σημειώνοντας τα εξής:
«Εάν ζητούμενο είναι απλά και μόνο η πρωτιά, καλύτερα να μην συμμετέχουμε καθόλου αν εκπροσωπούμαστε με την κάθε διαβολική υποκουλτούρα».

Η απάντηση του ΡΙΚ

Επί του όλους θέματος άμεση ήταν και η αντίδραση από πλευράς του ΡΙΚ (δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα της Κύπρου). Η διεύθυνση του οποίου εξέδωσε σχετική ανακοίνωση τονίζοντας τα εξής:
«Το τραγούδι το οποίο θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στον 65ο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, εξιστορεί την περιπέτεια μιας κοπέλας που βρίσκει τον εαυτό της δέσμια σε μια σχέση εκμετάλλευσης μ’ έναν αλήτη. Εξού και τον αποκαλεί «El diablo».

Πρόκειται για την αιώνια πάλη του κακού με το καλό. Μέσα από αυτή την προβληματική σχέση με σύνδρομα Στοκχόλμης (To σύνδρομo της Στοκχόλμης είναι μια σύνθετη ψυχολογική κατάσταση κατά την οποία το θύμα αρχίζει και τρέφει συναισθήματα συμπάθειας ή/και αγάπης προς το θύτη του) και παρά την παράνοια που βιώνει, στο τέλος λάμπει πάντα η αλήθεια. Τότε αποζητά βοήθεια για έξοδο και αποτίναξη των δεσμών σε μια πορεία για ελευθερία.

Ειδικά στις μέρες μας, ευελπιστούμε το τραγούδι και η σωστή του ερμηνεία να αποτελέσουν έμπνευση όχι μόνο για γυναίκες αλλά για οποιονδήποτε βιώνει παρόμοιες καταστάσεις».

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *