ΕΔΑ ΑΤΤΙΚΗΣ – 5ετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης & νέες συνεργασίες με Δήμους

Τίνα Μεσσαροπούλου
Τίνα Μεσσαροπούλου

Η Εταιρεία Διανομής Αερίου Αττικής (ΕΔΑ Αττικής) καταθέτει κάθε χρόνο στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) το “Πενταετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης Δικτύου Διανομής” στο οποίο καταγράφονται τα αναπτυξιακά σχέδια της Εταιρείας καθώς και ο προγραμματισμός των έργων για μια πενταετία. Σήμερα το δίκτυο διανομής στην Αττικής εκτείνεται συνολικά σε 3.500 χλμ. (δίκτυο μέσης και χαμηλής πίεσης), καλύπτει 53 Δήμους, απαριθμεί 75.000 παροχές με 125.000 σημεία παράδοσης (μετρητές), τα οποία εξυπηρετούν 350.000 νοικοκυριά περίπου (κεντρική θέρμανση, αυτόνομη θέρμανση και ζεστό νερό χρήσης/μαγείρεμα), 7.000 επαγγελματίες και εμπορικούς πελάτες (δημόσια κτήρια, δημοτικές εγκαταστάσεις, σχολεία κτλ.) καθώς και 210 μεγάλους βιομηχανικούς πελάτες.

Στο Πενταετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Δικτύου (2019-2023) είναι ενταγμένοι σχεδόν όλοι  οι δήμοι της Περιφέρειας Αττικής, πλην ελαχίστων οι οποίοι είναι γεωγραφικά αρκετά απομακρυσμένοι από τις υφιστάμενες βασικές υποδομές του δικτύου φυσικού αερίου. Τελευταία, και ενόψει της έναρξης υλοποίησης του νέου Προγράμματος Ανάπτυξης της εταιρείας που προβλέπει την κατασκευή 600 χλμ. νέου δικτύου, υπήρξε έντονο ενδιαφέρον για την ανάπτυξη του δικτύου από πολλούς δήμους.

Στο Δήμο Φυλής υπεγράφη το φθινόπωρο του 2017 σύμβαση για την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών δικτύου προκειμένου να γίνει η σύνδεση του Κολυμβητηρίου Άνω Λιοσίων αλλά και η κάλυψη της ευρύτερης περιοχής με φυσικό αέριο. Τα έργα ολοκληρώθηκαν μέσα στο 2018 και η συνεργασία συνεχίζεται ακόμη με την κατασκευή του υπολοίπου βρόγχου των Άνω Λιοσίων, μήκους 5 χλμ. περίπου, ώστε πέραν των οικιακών και εμπορικών καταναλωτών να μπορέσουν να συνδεθούν, το δημαρχείο και άλλα δημοτικά κτίρια και σχολεία της περιοχής.

Στην Παλλήνη με αφορμή τη σύνδεση του κολυμβητηρίου Γέρακα, του δημαρχείου και μιας σειράς δημοτικών και αθλητικών εγκαταστάσεων και σχολείων και μετά τη συλλογή ενδιαφερόντων σύνδεσης των δημοτών από τον ίδιο το δήμο, σχεδιάστηκε και υλοποιείται σήμερα η επέκταση του δικτύου σε τρείς γεωγραφικές περιοχές του δήμου: Α. Στο Κέντρο Παλλήνης με την κατασκευή δικτύου που ξεκινάει από το Οικιστικό Συγκρότημα «Λόφος Έντισον», Β. Στο παλαιό κέντρο του Γέρακα, όπου από αυτό το τμήμα του δικτύου θα τροφοδοτηθούν πέραν από τους επαγγελματίες και τους οικιακούς καταναλωτές, το Δημαρχείο, και οι γειτονικές σχολικές και αθλητικές εγκαταστάσεις και Γ. στην περιοχή του Γαργηττού με την κατασκευή 3 περίπου χλμ.  νέου δικτύου, από το οποίο θα τροφοδοτηθούν με φυσικό αέριο το Κολυμβητήριο Γέρακα καθώς και οι γειτονικές σχολικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις.

- Advertisement -

Τέλος στα Βριλήσσια, μετά την επιμονή της δημοτικής αρχής για περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου στην περιοχή, σταδιακά και μέχρι πλήρους κάλυψης, καθώς και την ουσιαστική συνδρομή του δήμου στην συλλογή ενδιαφερόντων σύνδεσης, η κάλυψη του δικτύου τα τελευταία χρόνια υπερδιπλασιάστηκε και η ανταπόκριση των δημοτών εκτόξευσε τη διείσδυση του φυσικού αερίου σε επίπεδα που είναι από τα υψηλότερα στην Αττική. Ο σχεδιασμός μας πλέον, προβλέπει την συνέχιση των έργων ανάπτυξης στα Βριλήσσια με στόχο την πλήρη κάλυψή τους μέχρι το 2020.

Οι περισσότεροι Δήμοι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το δίκτυο φυσικού αερίου. Ενδεικτικά αναφέρονται οι δήμοι Αργυρούπολης-Ελληνικού, Περιστερίου, Αλίμου, Νέας Ιωνίας, Ηλιούπολης, Ηρακλείου, Μεταμόρφωσης, Νέας Φιλαδέλφειας, Πεύκης-Λυκόβρυσης, Ζωγράφου, Μοσχάτου-Ταύρου, Πετρούπολης και Γλυφάδας. Ο Δήμος Περιστερίου, για παράδειγμα, ενδιαφέρθηκε να συνδέσει όλες τις σχολικές μονάδες που δεν έχουν ακόμη δίκτυο και να επωφεληθούν με τον τρόπο αυτό και οι περίοικοι, ενώ με το δήμο Πεύκης-Λυκόβρυσης προγραμματίσθηκε και υλοποιήθηκε η κάλυψη με δίκτυο του Ηλιακού Χωριού πού ήταν χρόνιο αίτημα των κατοίκων. Οι περισσότεροι δήμοι ενδιαφέρθηκαν να συνδέσουν με το δίκτυο του φυσικού αερίου σχολεία, αθλητικές εγκαταστάσεις και διάφορα δημοτικά κτίρια αλλά και να εξασφαλίσουν την ένταξη περιοχών των δήμων τους στο αναπτυξιακό πρόγραμμα της εταιρείας καθώς πλέον η εταιρεία καθιστά τη σύνδεση με το δίκτυο πιο προσιτή στους καταναλωτές προσφέροντας σχήματα επιδότησης του κόστους της μετατροπής της εσωτερικής εγκατάστασης και μηδενικά τέλη σύνδεσης.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *