Aρωματισμένη ζάχαρη

Βίκυ Ανδρή
Βίκυ Ανδρή

Η παραδοσιακή και αγαπηµένη γεύση της ζάχαρης µε συνδυασµό διάφορων φυτικών προϊόντων απογειώνει τη γεύση της και δίνει µια ξεχωριστή πινελιά στον… καµβά της ζαχαροπλαστικής. Εµπνευστείτε από τη φύση και τολµήστε διαφορετικούς συνδυασµούς και µείξεις στη γνώριµη γεύση της ζάχαρης, όπως ξύσµα από εσπεριδοειδή, φασόλια βανίλιας, µαστίχα, κανέλα, ροδοπέταλα κ.ά. Ένα κουταλάκι του γλυκού αρωµατισµένη ζάχαρη αρκεί για να απογειώσει ένα φλιτζάνι τσάι ή να δώσει πλούσια γεύση στον καθηµερινό σας καφέ. Πασπαλίστε τα δηµητριακά σας ή το ζεστό βουτυρωµένο τοστ, γλυκάνετε το γιαούρτι ή το επιδόρπιό σας ή ένα µπολ µε φρέσκα φρούτα. Αντικαταστήστε τη ζάχαρη στις αγαπηµένες σας συνταγές και δηµιουργήστε µοναδικά µπισκότα, κέικ και µάφιν. Πειραµατιστείτε και µε δικά σας αγαπηµένα φυσικά αρωµατικά και απολαύστε τα εξαιρετικά αποτελέσµατα.

Αποτελεί µια υπέροχη ιδέα για δώρο που θα εκτιµηθεί ιδιαιτέρως από όλους όσοι ασχολούνται µε τη ζαχαροπλαστική και όχι µόνο. Κλείστε τη σ’ ένα γυάλινο βάζο, διακοσµήστε το µε φαντασία και κέφι και δωρίστε το σ’ αυτούς που θα εκτιµήσουν τη γλύκα της!

Πάρτε ένα πορτοκάλι και αφού το πλύνετε καλά περάστε το από τον τρίφτη.

Αφήστε το ξύσµα πορτοκαλού 2-3 ώρες ώστε να τραβήξει τα υγρά του και να στεγνώσει µε φυσικό τρόπο, όχι κοντά σε καλοριφέρ ή στο φούρνο.

- Advertisement -

Με ένα αιχµηρό µαχαίρι κόψτε σε ροδέλες το πορτοκάλι, όσο πιο λεπτές γίνεται, και αρχίστε τη διαδικασία αποξήρανσης.

Απλώστε σε ένα ταψί ή µια λαµαρίνα τις φέτες πορτοκαλιού και ψήστε τις για 4-5 ώρες στους 50 °C. Μην επισπεύσετε τη διαδικασία γιατί θα αρπάξουν τα πορτοκάλια σας.

Σε ένα σκεύος ρίξτε τόση ζάχαρη όση χωράει το σκεύος που θέλετε να γεµίσετε (στην προκειµένη βάλαµε 2 φλιτζ. τσαγ. ζάχαρη) και προσθέστε προαιρετικά µία σταγόνα έλαιο εσπεριδοειδών.

Στη συνέχεια µία σταγόνα κίτρινο χρώµα ζαχαροπλαστικής και µία κόκκινη. Είναι αρκετές για να δώσουν το απαραίτητο χρώµα στη ζάχαρη, που θα ταιριάξει τέλεια µε τη γεύση της.

Αρχίστε να ανακατεύετε καλά µε ένα κουτάλι το περιεχόµενο ώστε να οµογενοποιηθεί το χρώµα και να δώσει ένα ενιαίο και οµοιόµορφο αποτέλεσµα.

Ρίξτε το ξύσµα του πορτοκαλιού, που πλέον έχει τραβήξει όλα τα υγρά του και έχει αρχίσει και ξεραίνεται µέσα στο µπολ.

Ανακατέψτε να πάει παντού το ξύσµα και στη συνέχεια αφήστε τα να «ξεκουραστούν» για λίγη ώρα και να ενωθούν τα αρώµατα και οι γεύσεις.

Ζάχαρη με σχήμα. Μια άλλη «γλυκιά» πρόταση είναι αυτή σε διάφορα σχήµατα και χρώµατα. Θα χρειαστείτε ζάχαρη, νερό, καλούπι, χρώµα ζαχαροπλαστικής.

Ρίξτε 1 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη –η ποσότητα εξαρτάται από το σκεύος που θα την αποθηκεύσετε– µία σταγόνα κόκκινο και µία σταγόνα µπλε χρώµα ζαχαροπλαστικής.

Ανακατέψτε καλά τη ζάχαρη µε το χρώµα, ώστε να αρχίσει να γίνεται οµοιόµορφο και ενιαίο. Στην προκειµένη περίπτωση θέλαµε να πετύχουµε το αγαπηµένο µοβ.

Ρίξτε 1-2 κουταλάκια του γλυκού νερό και συνεχίστε το ανακάτεµα, µέχρι να έχετε ένα σχετικά υγρό αποτέλεσµα.

Τοποθετήστε τη ζάχαρη στο καλούπι σας και πιέστε µε ένα κουτάλι ή µε το χέρι σας να γεµίσει καλά. Αφήστε το ένα ολόκληρο 24ωρο µέχρι να εξαφανιστεί εντελώς η υγρασία.

Μόλις στεγνώσει βγάλτε από τη φόρµα τους κύβους της ζάχαρης και εντυπωσιάστε τους καλεσµένους σας µε τις ευφάνταστες δηµιουργίες σας.

Απολαύστε το τσάι ή τον καφέ σας µε αρωµατισµένη ζάχαρη, απογειώνοντα τη γεύση τους.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Το περιεχόμενο προστατεύεται!!