Βλέποντας τα αδέσποτα να περνούν….

admin
admin

Ξέρω, ξέρω έστω και μια φορά στη ζωή σου ήθελες να βοηθήσεις κάποιο ζωάκι που βρέθηκε στο δρόμο σου. Κάποιο χτυπημένο, πεινασμένο, ανήμπορο. Από την άλλη ίσως να σκέφτηκες «που να μπλέκω τώρα;;» ή «και αν με ακολουθήσει; Ή «Δεν θέλω ζώο στην παρούσα φάση».

Έτσι προσπέρασες. Α όχι δεν σε κατηγορώ. Όλοι το έχουμε κάνει. Υπάρχουν τελικά όμως τρόποι, άνθρωποι, οργανώσεις, νόμοι που ίσως είναι μια κάποια λύση που λέει και ο ποιητής.

Τελικά λοιπόν οι τρόποι που μπορείς να βοηθήσεις ένα αδέσποτο είναι πολλοί και διάφοροι και δεν χρειάζεται ούτε να το αφήσεις στην τύχη του, ούτε να το σκέφτεσαι μετά γεμάτος τύψεις, ούτε φυσικά να γεμίσεις κατατρεγμένα ζωάκια το σπίτι σου. Αρκεί φυσικά να είσαι αποφασισμένος να δράσεις.

Στη χώρα μας δυστυχώς ακόμα δεν υπάρχουν οι υποδομές που υπάρχουν σε άλλες χώρες. Ίσως από κάποια άποψη και καλύτερα γιατί σε πολλές χώρες υπάρχει η λογική του (εξευγενισμένου) μπόγια. Μια που ειδοποιήσατε ότι βρήκατε αδέσποτο, μια που το περισυνέλλεξαν και μια που χαιρέτησε για πάντα τον μάταιο τούτο κόσμο αφού δεν υιοθετήθηκε εγκαίρως.

- Advertisement -

Υπάρχουν όμως τρόποι να έρθετε σε επαφή με υπηρεσίες στειρώσεων έτσι ώστε να μην πολλαπλασιάζεται το πρόβλημα. Πιστέψτε με και μια στείρωση αδέσποτου σκύλου ή γάτας κάνει τη διαφορά. Κάποιοι δήμοι είναι πιο οργανωμένοι, κάποιοι θέλουν επιμονή και κάποιοι φωνή. Πάντως υπάρχουν εγκεκριμένα κονδύλια του κάθε δήμου για την συγκεκριμένη δράση.

Παράλληλα υπάρχουν και οργανωμένες εθελοντικές (το τονίζω το «εθελοντικές» για να μην παίρνετε τηλέφωνα ή στέλνετε μηνύματα λες και είναι υποχρεωμένοι να σας βοηθήσουν) οργανώσεις που μπορείτε να απευθυνθείτε προκειμένου να βοηθήσετε το ζωάκι που θέλετε να περιθάλψετε. Αρκεί φυσικά να είστε πρόθυμοι να συνδράμετε και εσείς κάπως σ ’αυτό. Δηλαδή το  «να λόλα ένα αδέσποτο» δεν αρκεί.

Σε όλα το κλειδί, πολυαγαπημένοι μου που με διαβάζετε ακόμα, είναι η απόφαση να κάνεις κάτι. Άπαξ και την λάβεις αυτή την απόφαση υπάρχουν λύσεις. Έστω και το λίγο, το μικρό μπορεί να σώσει μια ζωή από τον δρόμο. Και τώρα είναι η ώρα που ρωτάτε: «ωραια, θέλω να βοηθήσω. Τι κάνω ρε γατί;» και σας απαντώ: αν έχετε σόσιαλ μύδια, είναι πολύ εύκολο να οργανωθείτε σε ομάδα εθελοντών της περιοχής σας ή αν δεν είστε ομαδικός τύπος, να επιλέξετε κάποιο ζωάκι που σας συγκινεί για να βοηθήσετε με πολλούς τρόπους. Παροχή τροφής, πληρωμή κτηνιατρικών εξόδων, στείρωση, εμβόλια ή η σωτήρια λύση της φιλοξενίας μέχρι την υιοθεσία του, αν έχετε χώρο. Το τελευταίο βοηθάει εξαιρετικά καθώς όπως είπαμε και παραπάνω δεν υπάρχουν χώροι φιλοξενίας αδέσποτων με αποτέλεσμα πολλά να επανατοποθετούνται στο δρόμο.

Αν πάλι δεν ασχολείστε με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μπράβο σας καταρχήν και δεύτερον παρακάτω θα σας δώσω ενδεικτικά ιστοσελίδες και στοιχεία όπου μπορείτε να απευθυνθείτε σε περίπτωση που θέλετε να βοηθήσετε κάποιο αδέσποτο (όχι που θα γλιτώνατε). Τώρα αν δεν ασχολείστε καθόλου με το ιντερνΈτ, δεν με διαβάζετε οπότε κάποιος ελπίζω να σας δώσει πληροφορίες. (και τελοσπαντων ασχοληθείτε και λίγο με την τεχνολογία ντε).

Κλείνοντας, με δυσκολία, γιατί όπως πάντα με έπιασε πολυλογία, θέλω να τονίσω ότι δεν είναι ανάγκη  βοηθώντας ένα ζωάκι ανήμπορο ή πεινασμένο να πέφτει όλο το βάρος σε σας. Έστω και ένα μικρό κομματάκι αν αναλάβουμε σύντομα  θα εξαλειφόταν το θέμα των αδέσποτων, αρκεί η καλή διάθεση και φυσικά η καλή οργάνωση.

Γιατί όπως λέει και ένας προσφιλής μου κτηνίατρος που έχει προσφέρει πολλά: «Υπεράνθρωπος είναι οι πολλοί άνθρωποι»

Υ.Γ.(αγαπώ τα υστερόγραφα να ξέρετε): νόμοι για αδέσποτα ζώα και ζώα συντροφιάς: ν.4039/12 & ν.4235/14 αρ.46

Υ.Γ.2 : ενδεικτικά παρακάτω ιστοσελίδες όπου μπορείτε να λάβετε σχετικές πληροφορίες :

Υ.Γ.3 Το αδέσποτο της εβδομάδας: Χαρίζεται η Φυτίλη (φωτό), 10 μηνών, σώθηκε από τον δρόμο και φιλοξενείται προσωρινά. Χαρίζεται με δώρο τη στείρωση της, τα πρώτα εμβόλια και την προίκα της σαν κοπέλα που είναι. Είναι μαθημένη σε σπιτικούς τρόπους και λίγο πολυλογού. Αν ενδιαφέρεστε μπορείτε να στείλετε μήνυμα στο mail μας.

Α μην ξεχάσετε: Επικοινωνούμε στο: treli.adespotoi@gmail.com (περιμένουμε ιστορίες αδέσποτων με χαρούμενο τέλος, ζωάκια προς υιοθεσία, ερωτήσεις, απορίες, ξέρετε εσείς)

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *