Τραχηλίτιδα…ο άγνωστος Χ

-

- Advertisment -.
- Advertisement -

Πολλές  γυναίκες, όλων των ηλικιών παίρνοντας τα αποτελέσματα ενός τεστ Παπανικολάου θα έχουν παρατηρήσει να αναγράφεται ο όρος  «τραχηλίτιδα». Τι είναι όμως η τραχηλίτιδα; αντιμετωπίζεται; είναι σοβαρό; Είναι λίγα μόνο από τα ερωτήματα που λαμβάνουμε μετά από μία τέτοια διάγνωση.

Τραχηλίτιδα είναι η φλεγμονή του τραχήλου της μήτρας, που βρίσκεται στο κατώτερο τμήμα της μήτρας μέσα στον κόλπο. Τις περισσότερες φορές η τραχηλίτιδα οφείλεται σε σεξουαλικά μεταδιδόμενα μικρόβια, αλλά και σε άλλου τύπου μολύνσεις, ερεθισμούς ή αλλεργίες. Η τραχηλίτιδα είναι μια συχνή νόσος, μιας και το ήμισυ και πλέον του συνόλου των γυναικών κάποια στιγμή θα εμφανίσουν τραχηλίτιδα.

Οι φλεγμονές αυτές μπορεί να είναι οξείες ή χρόνιες, ασυμπτωματικές (χωρίς ενοχλήσεις) ή συμπτωματικές.
Η τραχηλίτιδα μπορεί  να είναι άσηπτη, δηλαδή να μην οφείλεται σε κάποιο μικρόβιο ή ιό. Σε μεγάλο ποσοστό οι νεαρής ηλικίας γυναίκες είναι δυνατόν να εμφανίσουν άσηπτο χρόνιο ερεθισμό του τραχήλου της μήτρας ως αποτέλεσμα σεξουαλικών επαφών ή να έχει σχέση αυτός ο άσηπτος ερεθισμός και με το εκτρόπιο, που είναι μια φυσιολογική κατάσταση και στην οποία παρατηρείται προβολή του έσω τμήματος του τραχήλου προς τα έξω, πράγμα συνηθισμένο στις γυναίκες αυτής της ηλικίας. Οι τοκετοί, οι εκτρώσεις, οι αποξέσεις γενικά ή οι τοποθετήσεις ραδιενεργών υλικών για τοπική θεραπεία σε περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι δυνατόν να έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία φλεγμονών. Η ατροφία του τραχήλου της μήτρας που επέρχεται φυσιολογικά στην εμμηνόπαυση, επίσης μπορεί να είναι αιτία φλεγμονής.

Ένοχα βακτήρια και ιοί….

Ακόμη η τραχηλίτιδα μπορεί να οφείλεται σε διάφορα μικρόβια. Η οξεία τραχηλίτιδα μπορεί να είναι πρωτοπαθής, έπειτα από απευθείας μόλυνση του τραχήλου, ή δευτεροπαθής, από επέκταση της φλεγμονής από τον κόλπο στο αιδοίο, στο ενδομήτριο και στην ουρήθρα. Συχνότερα αίτια οξείας πρωτοπαθούς τραχηλίτιδας είναι ο γονόκοκκος (neisseria gonorrhoeae), τα χλαμύδια (chlamydia trachomatis) και πιθανόν το μυκόπλασμα (mycoplasma hominis / ureaplasma uralyticum). Δευτεροπαθής οξεία φλεγμονή μπορεί να προκληθεί από μικρόβια που προκαλούν κολπίτιδα (μύκητες, τριχομονάδες, gardnerella vaginalis κ.λπ.) ή ενδομητρίτιδα. Χρόνιες τραχηλίτιδες είναι δυνατόν να τις προκαλέσουν μικροοργανισμοί όπως π.χ. σταφυλόκοκκοι, στρεπτόκοκκοι, εντερόκοκκοι. Κάποιου βαθμού τραχηλίτιδα αναπτύσσεται μετά τον τοκετό. Άλλοι πιθανοί παράγοντες είναι οι τραυματισμοί, το ενδομήτριο σπείραμα (IUD), η μη καλή υγιεινή της περιοχής των γεννητικών οργάνων, η έλλειψη βιταμινών και η παρουσία ξένων σωμάτων, π.χ. οι πεσσοί. Τέλος η τραχηλίτιδα μπορεί να οφείλεται σε ιούς. Ιοί που πιθανόν να προκαλέσουν τραχηλίτιδα είναι ο ιός του απλού έρπητα – σχεδόν πάντα ο τύπος ΙΙ (έρπης των γεννητικών οργάνων ή herpes simplex type II) και ο ανθρώπινος θηλωματοϊός ή ιός των επιπέδων κονδυλωμάτων (HPV).

Το κυρίαρχο σύμπτωμα, όταν υπάρχει κάποιο βακτήριο, είναι η βλεννοπυώδης έκκριση που εξέρχεται από το έξω τραχηλικό στόμιο. Επίσης, μπορεί να εμφανιστεί μικρή αιμορραγία ύστερα από επαφή, κατά τη γυναικολογική εξέταση με το μητροσκόπιο ή κατά τη λήψη τεστ Παπ. Η έκκριση δεν εξέρχεται συνήθως έξω από τον κόλπο και γι΄ αυτό οι ασθενείς δεν παραπονούνται για κολπική υπερέκκριση, δυσοσμία, καύσο ή κνησμό.

Θεραπεία συντηρητική ή χειρουργική.

Η θεραπεία της οξείας τραχηλίτιδας συνήθως γίνεται με από του στόματος αντιβιοτική αγωγή. Οι χρόνιες φλεγμονές που συνήθως οφείλονται σε ιούς όπως ο HPV αλλά και σε καταστάσεις όπου έχει καταστραφεί η κολπική χλωρίδα. Οι χειρουργικές θεραπείες εκτός από τη χρήση laser δεν παρουσιάζουν ριζικά αποτελέσματα αφού δεν αντιμετωπίζουν την αιτία αλλά απλά καλύπτουν στην ουσία το πρόβλημα. Η laser εξάχνωση χρησιμοποιείται στις περιπτώσεις κατά τις οποίες έχει αποκλειστεί η βακτηριακή λοίμωξη και πιθανολογείται η εμπλοκή του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων. Τέλος να σημειωθεί ότι στις περιπτώσεις της υποτροπιάζουσας τραχηλίτιδας πρέπει πάντα να γίνεται κολποσκοπική εκτίμηση του τραχήλου της μήτρας, του κόλπου και του αιδοίου.

- Advertisement -
Παντελής Μεσσαρόπουλος
Παντελής Μεσσαρόπουλοςhttp://drmessaropoulos.gr/
Ο Παντελής Μεσσαρόπουλος είναι Μαιευτήρας - Γυναικολόγος, Ακαδημαϊκός Υπότροφος στη Γ' Πανεπιστημιακή κλινική του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ΠΓΝ «ΑΤΤΙΚΟΝ», ειδικός σε θέματα Επανειλημμένων Αποβολών και Πρόωρης Ωοθηκικής Ανεπάρκειας, έχει Μεταπτυχιακό τίτλο στην Παθολογία της κύησης και είναι υποψήφιος Διδάκτορας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης είναι Επιστημονικός Διευθυντής στο Γυναικολογικό τμήμα του Mediterraneo First Care και επιστημονικός συνεργάτης με τα Μαιευτήρια ΡΕΑ και ΙΑΣΩ.
- Advertisement -

Τελευταία άρθρα

Συντονισμός ενεργειών μεταξύ ΕΔΑ Αττικής – Δήμου Αγ. Αναργύρων – Καματερού για την ενίσχυση του βαθμού διείσδυσης φυσικού αερίου

Σε πιστή εφαρμογή του στρατηγικού πλάνου ανάπτυξης που εφαρμόζει η ΕΔΑ Αττικής, το οποίο κινείται στο πλαίσιο της όσο...

Το νέο μήνυμα της Ελένης Μενεγάκη από τον κήπο του σπιτιού της

Δυο μέρες έχουν περάσει από τη στιγμή που η Ελένη Μενεγάκη κρέμασε γόβες και μικρόφωνα και νιώθει την ανάγκη...

Ολη η αλήθεια για το ατύχημα της Αμαλίας Κωστοπούλου

Ενα σοβαρό ατυχημα με το αυτοκίνητο είχε η μεγάλη κόρη της Τζένης Μπαλατσινού και του Πέτρου Κωστόπουλου πριν 10...

The Crown: Ποια ηθοποιός θα υποδυθεί την πριγκίπισσα Μαργαρίτα στον πέμπτο κύκλο;

Πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι ανυπομονούν για τον πέμπτο κι όπως φαίνεται τελευταίο κύκλο της επιτυχημένης σειράς του Netflix...
- Advertisement -
- Advertisement -

Μπορεί επίσης να σας αρέσειΣΧΕΤΙΚΑ
Συνιστάται σε εσάς