Βρείτε τα επιβλαβή συστατικά στα καλλυντικά σας

Βίκυ Ανδρή
Βίκυ Ανδρή

Πόσο προσεκτικοί είμαστε με τα καλλυντικά προϊόντα που χρησιμοποιούμε για το σώμα και το πρόσωπό μας; Πόσο ενημερωμένοι είμαστε με τα συστατικά που αποτελούν τα καλλυντικά μας; Διαβάζουμε τις ετικέτες που είναι κολλημένες επάνω στις συσκευασίες; Διαβάζουμε τις ετικέτες που είναι κολλημένες επάνω στις συσκευασίες;

Τα περισσότερα καλλυντικά αποτελούνται από συνθετικές ουσίες ή πετροχημικά παράγωγα. Αποδεδειγμένα πολλές φορές αυτές είναι επιβλαβείς για την υγεία μας. Για να μην πειραματιστούμε παρασκευάζοντας τα δικά μας φυσικά καλλυντικά εύκολα, οικονομικά και πάνω απ’ όλα ασφαλή!

Το δέρμα που μας επιβάλλει αποτελεί ένα ζωντανό ιστό που έχει τη δυνατότητα να απορροφά έως και το 60% των όποιων καλλυντικών προϊόντων χρησιμοποιούμενα καθημερινά. Αυτό και μόνο είναι ένας καλός λόγος –αν δεν το έχουμε κάνει μέχρι τώρα- ν’ αρχίσουμε να προσέχουμε τις ετικέτες τους και ν’ αναζητάμε την προέλευση και τη σύστασή τους. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τα γράμματα σε κάθε ετικέτα δεν είναι εύκολο να διαβαστούν, επειδή το μέγεθός τους είναι πάρα πολύ μικρό. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί και να συναντήσουμε κεφαλαία γράμματα, που και πάλι αντί να διευκολύνουν στην ανάγνωση, ζαλίζουν. Άλλες πάλι φορές βλαβερές ουσίες που εμπεριέχει μια συσκευασία εμφανίζεται όχι με ολόκληρη την ονομασία τους, αλλά με κάποια αρχικά. Αν δηλαδή κάποιος δεν είναι βιολόγος ή χημικός δύσκολα μπορεί να καταλάβει το συμβολισμό τους.

Τα περισσότερα καλλυντικά που κυκλοφορούν αποδεδειγμένα αποτελούνται από συνθετικές ουσίες με βλαβερές συνέπειες για τον οργανισμό μας. Με την καθημερινή τους χρήση –άθελά μας- αντί να προκαλέσουμε καλό στον οργανισμό μας μπορεί να τον βλάψουμε.

- Advertisement -

Είναι σημαντικό ν’ αναφέρουμε πως το κόστος του προϊόντος δεν έχει να κάνει με την επικινδυνότητα των συστατικών του. Σύμφωνα με έρευνες  τα περισσότερα καλλυντικά από τα πιο φθηνά έως το πιο ακριβό αποτελούνται από τα ίδια βασικά συστατικά.

Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιες από τις αμφιλεγόμενες ή και επικίνδυνες ουσίες που καλό είναι ν’ αποφεύγουμε.

Aluminum: Χρησιμοποιείται κυρίως στα αποσμητικά-αφιδρωτικά. Μπλοκάρει τον ιδρώτα με αποτέλεσμα οι τοξίνες να διοχετεύονται στο στήθος.

Benzoates: Χρησιμοποιείται ως συντηρητικό στα καλλυντικά και τα ανθρακούχα ποτά. Προκαλεί ερεθισμό στο στομάχι, ενώ επιδεινώνει το άσθμα.

Parabens: Πόσα και πόσα έχουμε ακούσει γι’ αυτά τα Parabens. Αναγράφονται ως Methyl parabens, Ethyl paraben, Propyl paraben. Προκαλεί ερεθισμούς. Χρησιμοποιείται στο 99% των καλλυντικών και σε πολλές περιπτώσεις αναφέρονται και ως φυσικά προϊόντα. Κατηγορείται για την αύξηση των ποσοστών καρκίνο του μαστού.

SLS, SLES: Συνθετικός αφριστικός παράγοντας που βρίσκουμαι σε απορρυπαντικά, καθαριστικά πατωμάτων, οδοντόκρεμες, σαμπουάν. Εχει ενοχοποιηθεί για σοβαρούς δερματικούς ερεθισμούς, ενώ καταστρέφει τη φυσική ασπίδα του δέρματος.

Ενώ η λίστα με τα χημικά δεν έχει τελειωμό. Λοιπόν τι λέτε; Νομίζω πως αξίζει τον κόπο να φτιάξουμε τα δικά μας καλλυντικά. Το μόνο που χρειάζεται είναι να πάρουμε σωστά μέτρα υγιεινής και υλικά. Φτιάξτε λοιπόν τα δικά σας καλλυντικά οικονομικά, εύκολα και πάνω απ’ όλα ασφαλή για την υγεία σας.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο
Leave a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *